Petak, 29. ožujka 2024.

Prijedlog Gradskom vijeću: Omogućite plaćanje 15 minuta parkiranja, a ne da je minimum jedan sat

Koprivnički vijećnici pozvani su u petak popodne na 13. sjednicu Gradskog vijeća. Najvažnija među 26 točaka dnevnog reda je donošenje proračuna za iduću godinu.

A jedna od točaka je i izmjena Odluke o naplati parkiranja, koju je predložio nezavisni Miodrag Maričić. On smatra da građanima treba omogućiti da parkiranje u Koprivnici plate manje od trenutno određenih cijena:

– Tako da mogu odlučiti koliko će od ponuđene usluge konzumirati. Vrlo je čest događaj da ljudi trebaju stati i obaviti nešto na samo 10 ili 15 minuta, a prisiljeni su platiti puni iznos parkirališnog mjesta iako im to zapravo ne treba.

Miodrag Maričić. Snimio Marko Posavec.

Nezavisni vijećnik Maričić smatra da bi korisnicima gradskih javnih parkirališta trebalo omogućiti plaćanje i u vremenu kraćem od jednog sata, koliko je trenutno najkraća mogućnost plaćanja parkiranja u Koprivnici:

– Naime, ako slučajno nemate novca na mobitelu, ili ga nemate kod sebe pa u prvoj zoni ubacite kovanicu od 5 kuna, automat će automatski produžiti za 13 ili 14 – ne znam koliki je izračun – minuta vaše vrijeme parkiranja, a neće vam vratiti ostatak novca. Postoji mogućnost da se parkirni aparati programiraju tako da se omogući plaćanje primjerice za jednu kunu. Tako bi se u prvoj zoni dobilo 15 minuta, u drugoj 20 i u trećoj 30 minuta parkiranja.

Osim toga, nezavisni Maričić predlaže i da se korisnicima javnog parkirališta koje se zatekne u prekršaju prvi puta izrekne opomena. Izdavala bi se samo jednom godišnje, a drugi i svaki sljedeći put parkiranje bi prekršitelju bilo naplaćeno u punom iznosu dnevne karte. Na obrascu opomene bilo bi pak navedeno za što se koristi novac od parkiranja, poput održavanja parkirališta i horizontalne signalizacije…

Ovakav način ne utječe na smanjenje cijena pariranja u Koprivnici, pojašnjava Maričić te ističe da bi to bio najbolji način educiranja građana, ali i mogućnost da izborom preuzmu odgovornost, vode računa o svojim potrebama, izaberu najbolju opciju za uslugu parkiranja i tako uštede koju kunu.

zatvori