Utorak, 16. travnja 2024.

PREOKRET OKO ‘NJUŠKICA’ Gradska uprava nije prihvatila potpisne liste jer su na njima i stanovnici drugih županija

Koprivnička građanska inicijativa ‘Glas za njuškica spas’ jučer je novinarima najavila, a kasnije i objavila na svojoj Facebook stranici da su 2521 potpis na peticiji kojom traže izgradnju azila te čipiranje i sterilizaciju pasa i mačaka u Koprivnici predali gradskoj vlasti.

No, dogradonačelnica Ksenija Ostriž jutros nam je rekla da liste u Gradskoj upravi nisu mogli primiti jer je na njima bio velik broj potpisa građana koji nisu iz Koprivnice:

– Radi se o tome da smo uvidom u potpisne liste koje su bile naslovljene kao “Potpisne liste građana grada Koprivnice” uvidjeli da se na njima nalazi jako velik broj ljudi koji svoje prebivalište imaju ne samo na području susjednih gradova i općina, već i s područja susjednih županija.

Iako, kaže dogradonačelnica Ostriž, Grad pozdravlja svaku građansku inicijativu pa tako i prijatelje životinja, liste koje su predali su im neprihvatljive:

– Pozdravljam brigu naših građana, kao i brigu žitelja Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije, o podizanju standarda skrbi o životinjama u Koprivnici. Međutim, mi stvarno nismo mogli prihvatiti, ni sa zakonske strane, takve liste koje su naslovljene na građane grada Koprivnice, kad se o njima u jednom dijelu ne radi.

A što se tiče samih zahtjeva, Gradskoj upravi neprihvatljiv je onoj o gradnji novog azila:

– Na današnji dan sigurna sam da postoje područja koja su prioritetnija; to je skrb o našim najmlađima, to je dodatno sufinanciranje udžbenika, to su možda besplatni obroci i podizanje socijalnog cenzusa… Gradnja azila javnim novcem nama trenutno nije prioritet. Postojeći gradski azil udovoljava i kapacitetom i kvalitetom smještaja. Možda je potrebno informirati i osvještavati građane susjednih općina i gradova da kod sebe riješe skrb o napuštenim životinjama kao što smo riješili mi u Koprivnici.

Odluku vezanu uz obaveznu sterilizaciju pasa i mačaka na području grada Koprivnice Gradsko vijeće donijelo je, podsjeća dogradonačelnica Ostriž, u srpnju i to nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću. No, prijatelje životinja, kako smo već izvijestili, smeta što će se ona početi primjenjivati tek 2021. godine.

– Kroz savjetovanje smo čuli mnoštvo suprotstavljenih stavova, stoga smatramo da nije potrebno danas nagliti s odlukom da obavezno propišemo sterilizaciju i kastraciju pasa i mačaka u Koprivnici i da to treba prepustiti vlasnicima.

Podsjetila je dogradonačelnica Ostriž i na to da se u Koprivnici već godinama provodi besplatno mikročipiranje pasa, premda, kaže, to nije bila zakonska obveza te da predstavnici mjesnih odbora odnedavno moraju imati popis pasa i mačaka na svom području.

O jučerašnjem sastanku u Gradskoj upravi danas su se na svojoj Facebook stranici oglasili i iz inicijative “Glas za njuškica spas”:

– Dakle, na jučerašnjem sastanku s predstavnicom izvršne vlasti grada Koprivnice, kojoj je predano više od 2000 potpisa Koprivničanaca te oko 500 potpisa sa okolnih mjesta, rečeno nam je da nemamo pravo tražiti novi azil jer je postojeći adekvatan. Sterilizacija neće krenuti do 2021. godine, te je dovoljno što su mjesni odbori počeli sa popisom kućnih ljubimaca – stoji u njihovoj objavi.

Nezadovoljstvo ovakvim ishodom na svom su Facebooku podijelile i Šinterice dobrog srca koje već neko vrijeme brinu o napuštenim životinja u gradu i okolici:

– Mora da umišljamo probleme. A ovih preko stotinu životinja ove godine po našim kućama su duhovi. E pa ovako ćemo: dragi građani, svaku dojavu o napuštenim psima od sada upućujte direkt na Gradsku upravu. Za svaku životinju! Neka plate Ottovoj “i pitu i tepsiju” i neka im plaćaju enormne nenormalne troškove (za nikakvu skrb) dokle god žele (ili im to politički bude pogodno, jel?). “Mali Mujani” (tj. Mujanke) se odjavljuju s dužnosti za “nove duhove”, bas onako kako se odjavila humanost dužnosnika. Živili! – napisale su Šinterice.

zatvori