Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Poskupljuje i komunalna naknada, gradonačelnik: Više nećemo dirati ni jednu komunalnu cijenu

Koprivničanci će od početka sljedeće godine plaćati veću cijenu komunalne naknade.

Potvrdio je to novinarima koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić opravdavajući potez Gradske uprave lošim poreznim reformama koje idu na štetu razvijenim jedinicama lokalne samouprave, među koje spada i Koprivnica. Samo zadnja porezna reforma je odnijela 17 milijuna kuna koji su mogli ove godine biti prihod grada Koprivnice, upozorio je gradonačelnik Jakšić te dodao:

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

– Kad pričamo o samoj komunalnoj naknadi, tu moramo naglasiti da je nivo komunalne infrastrukture unazad deset godina otišao velikim koracima prema naprijed. Povećao se i pritisak i cilj koji smo si zadali, a to je da do kraja mandata veći dio grada stavimo pod apsolutnu pokrivenost komunalnom infrastrukturom.

Pa da bi mogli, pojašnjava gradonačelnik Jakšić, pratiti trend investicija u Koprivnici, nužne su određene “nivelacije”. U ovom konkretnom slučaju predloženo je da vrijednosti boda za obračun komunalne naknade, iznosa koji građani plaćaju po četvornome metru nekretnine, bude s 50 povećana na 63 lipe. U prijedlogu Odluke koju još mora potvrditi Gradsko vijeće navodi se da se vrijednost boda nije mijenjala od 2009. godine, no troškovi održavanja komunalne infrastrukture za to vrijeme rasli.

– Kad stavite to na papir, komunalna naknada za stan od prosječnih 50 kvadrata u prvoj zoni poskupjet će na bazi mjeseca sedam kuna. Je li se tom “prosjeku” problem odreći sedam kuna ili je bolje da im tih sedam kuna ostane pa da ne možemo ići s Inkubatorom kreativnih industrija, obnovom škola i vrtića, izgradnjom spojne ceste Starigrad-Reka pa u konačnici izgradnjom škole na Podolicama – pita se gradonačelnik.

Podsjetimo, u posljednje vrijeme u Koprivnici su poskupjele komunalne usluge – odvoz smeća, voda i održavanje groblja. Gradonačelnik Jašić obećava da je tu kraj:

– Sigurno je da u sljedeće tri godine više nećemo dirati ni jedno komunalno davanje niti jednu komunalnu cijenu.

zatvori