Petak, 19. travnja 2024.

POLICIJSKA AKCIJA Biciklisti voze po zebrama pa uzrokuju prometne nesreće, danas su pod posebnim povećalom

Tijekom mjeseca listopada policija je zabilježila sedam prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači bicikala. Od tih sedam, samo u jednoj nije bilo ozlijeđenih osoba. Dva vozača bicikla teško su ozlijeđena, a četiri lakše.

Najviše takvih nesreća dogodilo se na području grada Koprivnice i to zbog nepropisnog uključivanja u promet, istaknuo je voditelj Službe policije Policijske uprave koprivničko-križevačke Damir Jančijev:

– Zbog toga jer su vozači bicikala nastavili upravljati i preko pješačkog prijelaza. Nisu poštivali znak, odnosno oznaku da prestaje biciklistička staza te da bi trebali sići s bicikla i nastaviti preko pješačkog prijelaza kao pješaci, odnosno gurati bicikl. Došlo je ili do udara vozila u bicikle, a imali smo i slučajeva da su samo vozači bicikla bočno udarili u vozila i tako se ozlijedili, odnosno prouzročili prometne nesreće.

Upravo zbog takvih prekršaja i prometnih nesreća policija danas provodi preventivno-represivnu akciju usmjerenu na bicikliste. Policijske ophodnje nadziru nekoliko pješačkih prijelaza u Koprivnici gdje se takvi prekršaji najčešće događaju i kontroliraju poštuju li biciklisti važeće prometne propise.

Osim toga, vozači kojima je zbog alkohola zabranjeno upravljanje automobilima imaju naviku prijeći na prijevozno sredstvo s manje kotača, istaknuo je Jančijev:

– Imamo puno situacija kada postupimo prema vozačima koji su upravljali motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Onda su pod zabranom i pridržavaju se zabrane da ne upravljaju motornim vozilima, ali upravljaju biciklima, opet pod utjecajem alkohola. Znači, srećemo iste osobe, samo upravljaju drugim prijevoznim sredstvom, ali opet pod utjecajem alkohola.

Iz policije podsjećaju bicikliste da u uvjetima smanjene vidljivosti i pogotovo noću paze na to da su vidljivi u prometu, odnosno da imaju prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo te da nose reflektirajuću odjeću.

zatvori