Četvrtak, 25. travnja 2024.

POČINJE EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO Selena Milošević: Imamo strašnu grupu, ali nećemo se lako predati

Ovogodišnje Europsko rukometno prvenstvo za žene održava se u Francuskoj, a turnir sutra otvara domaćin koji igra protiv Rusije. Hrvatska reprezentacija nastupit će na svojem desetom Europskom prvenstvu, a ove godine ždrijeb ih je smjestio u skupinu s tri ekipe koje su favoritkinje za naslov.

Naše reprezentativke smještene su u skupinu C s Španjolskom, Mađarskom i Nizozemskom.

Španjolke su poznate po svojoj brzoj igri, a predvodi ih sjajna Carmen Martin. Ekipa Mađarske svoju selekciju gradi na igračicama iz domaće lige i svakako su jedne od pritajenih favoritkinja za osvajanje naslova. Najjača momčad u skupini je Nizozemska koja je na prošlom Europskom prvenstvu osvojila drugo mjesto. Najveća zvijezda njihove ekipe je Nycke Groot, ponajbolja svjetska rukometašica i MVP prošlog EURA.

– Ždrijeb nas je smjestio u izrazito tešku skupinu, ne znaš koja je ekipa bolja od koje. Španjolska igra brzi rukomet, Nizozemska je već godinama u vrhu svjetskog rukometa, a Mađarska je uvijek tradicionalno neugodan protivnik koji može dobiti bilo koju ekipu. Na Europskom prvenstvu nema slabe momčadi, a na nama je da u svakoj utakmici damo sve od sebe. Trebamo igrati čvrstu obranu i onda možemo iznenaditi favorite, nećemo se lako predati – rekla je Selena Milošević, hrvatska reprezentativka i igračica RK Podravka Vegete.

Hrvatska reprezentacija nakon dugo godina u svojem sastavu nema veliku zvijezdu, budući da se Andrea Penezić oprostila od reprezentativnog dresa. Izbornik Nenad Šoštarić svoju ekipu gradi na igračicama koje nastupaju za Podravka Vegetu i Lokomotivu, uz nekoliko “inozemnih” pojačanja.

Na skraćenom popisu od 18 igračica svoje su mjesto našle Antonija Tucaković, Ana Turk, Ana Debelić, Selena Milošević i Dejana Milosavljević, sve odreda igračice Podravka Vegete. Ako dođe do ozljeda, izbornik Šoštarić moći će računati i na pričuvne igračice. Od Podravkašica, na pričuvnom popisu nalaze se Nikolina Zadravec, Korina Karlovčan i Magdalena Ećimović.

– Može se reći da trenutno u ekipi nemamo igračice koje bi posebno odskakale individualnom kvalitetom, ali imamo zajedništvo i slogu. Ne bojimo se naših protivnica, ali respektiramo ih. Cilj nam je proći skupinu, ali to će biti izuzetno teško, međutim, tu smo da se pokažemo u najboljem izdanju – rekla je Milošević.

Hrvatske reprezentativke prvu utakmicu igraju protiv Španjolske, zatim će snage odmjeriti s Mađaricama, a u posljednjoj utakmici skupine igraju protiv Nizozemske.

Spomenimo još kako je Hrvatska ženska rukometna reprezentacija u sklopu priprema za Europsko prvenstvo sudjelovala na pripremnom turniru u Češkoj. Hrvatska je na turniru pobijedila Slovačku i Švicarsku, a izgubile su od domaćina Češke.

Izbornik Nenad Šoštarić na pripreme i Europsko prvenstvo povest će sljedeće igračice:

1.Ivana Kapitanović – Metz Handball
2. Tea Pijević – RK Lokomotiva Zagreb
3. Antonija Tucaković – RK Podravka Vegeta
4. Paula Posavec – RK Lokomotiva Zagreb
5. Kristina Plahinek – RK Lokomotiva Zagreb
6. Ana Turk – RK Podravka Vegeta
7. Lea Vukojević – ŽRK Zrinski
8. Katarina Ježić – Siofok KC
9. Ana Debelić – RK Podravka Vegeta
10. Dora Krsnik – RK Krim Mercator
11. Stela Posavec – RK Lokomotiva Zagreb
12. Valentina Blažević – SPR Pogon Szczecin
13. Selena Milošević – RK Podravka Vegeta
14. Larissa Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb
15. Marina Glavan – RK Lokomotiva Zagreb
16. Kristina Prkačin – RK Lokomotiva Zagreb
17. Dejana Milosavljević – RK Podravka Vegeta
18. Ivana Dežić – SPR Pogon Szczecin

Na popisu pričuvnih igračica našle su se:

1. Nikolina Zadravec – RK Podravka Vegeta
2. Korina Karlovčan – RK Podravka Vegeta
3. Sara Šenvald – RK Lokomotiva Zagreb
4. Dora Lukić – RK Sesvete Agroproteinka
5. Dora Kalaus – RK Lokomotiva Zagreb
6. Magdalena Ećimović – RK Podravka Vegeta
7. Ivana Dragišić – ŽRK Bjelovar
8. Ines Domjan – ŽRK Koka
9. Katarina Mrazović – ŽRK Koka
10. Anamarija Boras – RK Lokomotiva Zagreb

Stručni stožer, uz izbornika Nenada Šoštarića, čine trenerica Snježana Petika, trener vratarki Matija Bilušić, fizioterapeuti Vesna Hodić i Goran Krušelj, tehnička menadžerica Ljerka Vresk i tehnički direktor Ivica Udovičić.

Turnira “Štit Cheba”:

22. studenog, 19:00
Hrvatska – Slovačka 22:20
23. studenog, 19:00
Češka – Hrvatska 21:19
24. studenog, 13:00
Švicarska – Hrvatska 18:25

Raspored EHF EURO 2018, skupina C – Montbéliard:

1. prosinca, 18:00
Španjolska – Hrvatska
3. prosinca, 18:00
Hrvatska – Mađarska
5. prosinca 18:00
Nizozemska – Hrvatska

zatvori