Utorak, 23. travnja 2024.

Nova mjerila za sufinanciranje djelatnosti dadilja podigla prašinu, Suvalj: Treba odustati od toga, sjesti i vidjeti što je najbolje

Koprivnički gradski vijećnik iz redova Mreže nezavisnih lista Ivica Suvalj uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća izrazio je nezadovoljstvo točkom dnevnog reda koja se odnosi na utvrđivanje mjerila za sufinanciranje djelatnosti dadilja.

– Gradska vlast je samoinicijativno, bez dogovora, susreta, dijaloga s obrtnicima koji imaju obrte za čuvanje djece odlučila smanjiti subvencioniranje s 1000 na 700 kuna za djecu koja su starija od tri godine. Stavili su i uvjet da roditelji moraju donijeti minimalno dvije odbijenice iz gradskih vrtića i tek onda mogu ostvariti tu subvenciju – rekao je okupljenim novinarima vijećnik Suvalj.

Ivica Suvalj i Miljenko Flajs na konferenciji za novinare. Snimila Nela Carek.

Prisjetio se i što su tadašnji zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i pročelnik za društvene djelatnosti Darko Ledinski govorili prije dvije godine:

– Pročelnik Ledinski tada je govorio: “Grad ne sufinancira vaše obrte, već djecu grada Koprivnice. Jesu li ta djeca smještena u gradskim ili privatnim dječjim vrtićima ili pak u obrtu za čuvanje djece, nama je svejedno. Važno je da dijete bude zbrinuto i želimo to dokazivati jučer, danas, a posebno sutra”. Obnašatelj dužnosti Jakšić tada je pak poručio: “U Koprivnici u zadnjih godinu dana nema djeteta koje ne može ostvariti vrtićki smještaj, a u tome su pomogle i koprivničke dadilje. Tu ste nam sa svojom hrabrošću uskočile i pomogle, a hvala Bogu da ste način pomogle i sebi i samozaposlile se.”

Gradski vijećnik Suvalj smatra da odluku treba maknuti s dnevnog reda i sjesti s vlasnicima obrta za čuvanje djece:

– Putem dijaloga i razgovora treba vidjeti što bi bilo najbolje i da djecu, i za dadilje i za grad – zaključio je.

O spomenutoj odluci danas su se očitovali i iz Ženske inicijative HNS-a Koprivničko-križevačke županije. One su pozvale gradske vijećnike svih političkih opcija u našem gradu, da se zapitaju kuda to gradska vlast vodi ovaj grad kada se “okreće protiv onog najvrjednijeg što imamo, a to su naša djeca”:

Andreja Horvat Friščić. Snimio Marko Posavec.

– Dokidanja roditeljskog prava na izbor gdje će njihovo dijete biti na čuvanju propisivanjem da pravo na sufinanciranje Obrta imaju ona djeca čiji su roditelji ili skrbnici predali zahtjev za upis u Dječji vrtić te su bili odbijeni u najmanje dva dječja vrtića ne bi se posramili ni najveći svjetski diktatori. Štoviše, sufinanciranje se prema prijedlogu ove diskriminatorne odluke ostvaraje samo tako dugo dok se ne oslobodi mjesto u nekom od dječjih vrtića – poručile su u priopćenju koje potpisuje predsjednica inicijative Andreja Horvat Friščić.

Odgovor iz Gradske uprave

Sa Zrinskog trga ovaj potez objašnjavaju “Barcelonskim ciljem koji je dio Lisabonske strategije za zemlje članice Europske unije, a odnosi se na obrazovani sustav”. “Navedenim ciljem se do 2020. godine mora obuhvatiti 33 posto djece mlađe od 3 godine, 90 posto djece između 3. godine i dobi polaska u školu te 95 posto djece školskih obveznika u odgojno obrazovni program. Djelatnost dadilje, odnosno smještaj djece kod dadilja ne spada u odgojno obrazovni sustav”, poručuju iz Grada.

Prije donošenja Odluke napravili su, kažu, analizu stanja smještaja djece u vrtićima i kod dadilja kojom je utvrđeno da nedostaje smještaj za djecu od jedne do tri godine, odnosno djecu jasličke dobi. Lista čekanja za smještaj, unatoč tome što na području grada djeluje osam obrta za čuvanje djece, je zabilježena i u Dječjem vrtiću “Tratinčica” i u Dječjem vrtiću “Igra”, dok Dječji vrtić “Smiješak” i Dječji vrtić “Sv. Josipa” nemaju smještaj za djecu jasličke dobi.

– Kako bi osigurali što veći i lakši smještaj upravo djece do treće godine, uvedena je mjera kojom se djecu stariju od tri godine usmjerava prema odgojno-obrazovnoj ustanovi te se na taj način osigurava smještaj djece stare do treće godine života – ističu iz Gradske uprave.

Novom mjerom, poručuju između ostaloga, smještaj djece kod dadilja koja su stara od 6 mjeseci do godine dana sufinancirat će se u iznosu od 2.000 kuna po djetetu te će se u istom iznosu sufinancirati i smještaj djece s teškoćama u razvoju.

Plan im je, kažu, da se ukupan broj subvencioniranog smještaja djece, i kod dadilja i kod vrtića, poveća. “Za 2019. godinu u Proračunu Grada je osigurano 150.000,00 kuna više za sufinanciranje djelatnosti dadilja u odnosu na tekuću godinu – ukupan iznos je 1.150.000 kuna.

Na žalost, postoje informacije da i nakon otvaranja obrta dio djece je smješten kod „neprijavljenih dadilja“. Grad nastoji upravo roditeljima čija djeca su smještena kod takvih „dadilja“ omogućiti smještaj uz subvenciju. Važno je za istaknuti kako Grad nastavlja sa subvencioniranjem smještaja djece kod dadilja, jedina je promjena da prije toga roditelji moraju donijeti potvrdu da su djecu pokušali upisati u vrtić te nakon toga ostvaruju pravo na subvencionirani smještaj. Trenutno zatečeno stanje u obrtima i način subvencioniranja djece trenutno upisane u obrtima ostaje tako dugo aktivan dok vrtići iduće godine ne raspišu natječaje za upis djece i za iste objave rezultate (pretpostavka rujan iduće godine). Ukoliko mjesta za njih u vrtiću neće biti djeca ostaju uz subvenciju upisna u obrt”, kažu iz Grada Koprivnice.

zatvori