Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Nezavisni negoduju zbog vala poskupljenja, Maričić: Gradonačelnik projekte provodi bez strateškog promišljanja

Val poskupljenja komunalnih usluga u Koprivnici – poput naknada za uređenje grobnih mjesta, parkirališta, vode, odvoza smeća i ulaznica za bazene, te najavljeno poskupljenje komunalne naknade, potaknuo je koprivničke nezavisne da iskažu svoje negodovanje.

– Nezavisni smatraju da se radi o još jednom dodatnom nametu koji opterećuje građane Koprivnice – koji i ovako već dovoljno plaćaju, te postavljamo pitanje gradonačelniku gdje su novci od odvoza smeća koji se ubiraju od građana, a ne plaća se zbrinjavanje na Piškornici, te da nam se obrazloži na što će se potrošiti novac koji će biti prikupljen od naknada – poručila je Danijela Glavosek Kovačić.

Nezavisni smatraju da će se sljedeća sjednica Gradskog vijeća održati nakon izbora za Vijeća mjesnih odbora. Upravo je izborni ciklus za Mjesne odbore ključni trenutak za najavu poskupljenja komunalne naknade, odnosno za prebacivanje dijela grada u više tarifne modele za komunalnu naknadu i moguću reorganizaciju Mjesnih odbora, rekao je to nezavisni gradski vijećnik Miodrag Maričić parafrazirajući svoju punicu, 83-godišnju umirovljenu profesoricu, koja je primijetila da sve što im država kroz povećanje mirovine ili porezne olakšice da, lokalna samouprava im višestruko uzme:

– Mi se pitamo zbog čega bi komunalna naknada trebala poskupjeti, i to za ne malih 26%, ako se zna da se od komunalne naknade proteklih godina ubiralo između 25 i 29 mil kn, dok se nešto uistinu i radilo po gradu. Moglo se vidjeti da su se postavljali cjevovodi, radile su se ceste, asfaltiralo se, nešto i prigodničarski za izbore. Sad uglavnom sve stoji. Smatramo da je razlog poskupljenju što Grad nema novca za Aglomeraciju. Procijenjena je na oko 420 mil kn. EU financira 60%, a preostali iznos treba se podijeliti između Hrvatskih voda, Županije i Grada. Ako je riječ o jednakim udjelima, grad treba u pripremi imati 56 mil kn.

Nezavisni su izračunali da će poskupljenje komunalne naknade donijeti oko 6 do 7 mil kn, što nikako nije dovoljno. A da Grad nema spreman novac za sufinanciranje Aglomeracije, nezavisnima govori i činjenica da je prije dva mjeseca Grad svom komunalnom poduzeću vratio pozajmicu od 17 mil kn. A i sam je Komunalac u financijskim teškoćama, kaže nezavisni Maričić:

– To se vidi po tome što su sve usluge većim dijelom potpuno neopravdano poskupjele, a kvaliteta usluge se srozala 100%. Ako to nije točno – a nadamo se da će gradonačelnik i gradska uprava to opovrći, preostaje nam još samo pitanje zašto se komunalna naknada povećava, a u najavi nema velikih infrastrukturnih projekata.

Osim građanima, koprivnička poskupljenja otegotna su okolnost i lokalnim poduzetnicima, upozorio je nezavisni Marijan Šiško:

– Svim tim poskupljenjima život u našem gradu je sve skuplji. To najviše pogađa građane s malim primanjima pa oni tonu u sve veće siromaštvo. Povećanje cijena su uteg i obrtništvu kojemu zbog toga ostaje sve manji prostor za povećanje plaća radnicima. A svi koji se u Koprivnici bave proizvodnjom ili uslužnim djelatnostima imaju problema jer zbog malih plaća ljudi odlaze i nema dovoljno radne snage.

Nezavisni smatraju da su upravo izbori za Vijeća Mjesnih odbora prilika za promjene u Koprivnici.

– Ovi su izbori jedinstvena prilika da građani konačno uzmu svoj grad natrag od prilično nesposobne gradske uprave na čelu s gradonačelnikom koji projekte provodi ad hoc i bez strateškog promišljanja, zaključio je Miodrag Maričić – rekao je Miodrag Maričić.

zatvori