Četvrtak, 25. travnja 2024.

Nezavisni Antonio Grgić: Koprivnica tapka u mjestu, trebala bi se ugledati na susjedne gradove

Kultura kao motor razvoja Koprivnice tema je o kojoj je jutros novinarima govorio nezavisni gradski vijećnik, arhitekt Antonio Grgić.

Kaže da se Koprivnica treba ugledati na susjedne gradove. U Čakovcu se tako uz pomoć EU fondova realizira 40 milijuna kuna vrijedan projekt preoblikovanja čitavog grada s utvrdom. Slično je u Virovitici gdje se u uređenje tamošnjeg dvorca i fortifikacije ulaže 78 mil kn.

– To su sredstva većim dijelom iz EU fondova, a kojima se zapravo pokreće, preoblikuje čitav grad tako što se fortifikacije, utvrde poslože za muzejsku interpretaciju i za turističku djelatnost. Tu se ne radi samo o turizmu i kulturi – radi se o tome da će se čitav grad preoblikovati. Ono na što ja želim apelirati je da se nešto slično napravi u Koprivnici. Jer dok mi stojimo, gradovi oko nas se razvijaju.

A Koprivnica isto tako ima potencijala, podsjetio je vijećnik Grgić te za primjer istakao koprivničku Bašču:

– Koprivničanci su sad svjesni, zbog Renesansnog festivala, koliko je naša Bašča bitna za grad. No ta Bašča – koja zbog Renesansnog festivala živi tri dana godišnje, mogla bi živjeti 365 dana! Ona bi čitave godine mogla biti novi centar grada u smislu parka za XXI. stoljeće kao što je predviđeno projektima iz 2011. godine.

I dok se gradovi oko nas ubrzano razvijaju, Koprivnica je proteklih godina ostala tapkati u mjestu i to – kaže Grgić, zahvaljujući politici koja drži ključ rješenja:

– Potrebna je nova politika posebno u Gradu Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, jer takve velike projekte ne mogu realizirati sam Grad ili sama Županija. Potrebno je prekinuti ovaj sukob – razvoj Koprivnice na neki je način talac sukoba čelnih ljudi grada i županije. Potrebno je te velike projekte realizirati u suradnji. Potrebna je politika suradnje jer se svijet oko nas mijenja.

Nezavisni Grgić velike nade polaže u Kulturnu strategiju grada, koja bi trebala biti donesena krajem ove godine a koju bi – kaže, trebalo usuglasiti s planovima Županije. Samo zajedništvom i suradnjom, a vidi se to na primjerima Čakovca, Varaždina. Osijeka, Slavonskog Broda… moguće je realizirati ovakve velike projekte i u Koprivnici, zaključio je vijećnik Grgić.

zatvori