Četvrtak, 25. travnja 2024.

MARTINJSKI VIKEND NA CESTAMA Uhvaćeno više od 50 pijanih vozača, jedan pod utjecajem droge

Vikend iza nas obilježila je proslava Martinja, zbog čega je i policija imala pune ruke posla s vozačima koji su zavirili u čašicu pa onda sjeli za volan. ‘Plavci’ su, kao i svake godine, zbog toga provodili pojačan nadzor prometa na cestama i ulicama Podravine i Prigorja.

Od petka do nedjelje zabilježeno je šest prometnih nesreća, no, srećom, uglavnom lakših – tri su osobe lakše ozlijeđene. Četiri od njih izazvali su vozači pod utjecajem alkohola, među kojima i jedan mladi vozač.

Tijekom pojačanog nadzora prometa alkotestirano je čak 399 vozača, većinom osobnih automobila. Utvrđena su i sankcionirana 184 prometna prekršaja od kojih se 54 odnosilo na alkohol, 23 na brzinu, 27 na nekorištenje sigurnosnog pojasa i 8 na nepropisno korištenje mobitela. Jedan je vozač odbio alkotest, a kod jednog je utvrđen utjecaj droge.

Dva su vozača zadržana u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a šest ih je uhićeno. Provedena su tri žurna prekršajna postupka, a jedan je vozač završio iza rešetaka.

Alkoholni rekorder uhvaćen je u subotu malo prije ponoći na državnoj cesti D-41 u Velikoj Mučni. Bio je to 20-godišnji vozač osobnog automobila koji je “napuhao” 2,28 promila.

Rekorder brzine uhvaćen je nešto ranije iste večeri na istoj cesti, ali u Reki. Radilo se o 21-godišnjaku koji je upravljao osobnim automobilom brzinom od 114 kilometara na sat, iako je brzina bila ograničena na 60.

Čak 11 mladih vozača bilo je pod utjecajem alkohola, među kojima i dvojica s više od 1,50 promila. Jedan od njih odbio je ispitivanje prisutnosti droga u organizmu. Osim toga, mladi vozači sankcionirani su i zbog prebrze vožnje i nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Spomenimo i kako je u prometnim prekršajima tijekom vikenda zatečeno šest recidivista, najviše onih koji su već ranije uhvaćeni kako voze u alkoholiziranom stanju.

“Kako vozači pod utjecajem alkohola i nadalje u velikom broju sudjeluju u prometu na cestama i pri tome čine prometne nesreće, Policijska uprava koprivničko-križevačka i nadalje će vršiti pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača”, najavljuju iz Policijske uprave.

zatvori