Srijeda, 27. ožujka 2024.

Kulturne ustanove morat će smanjiti broj zaposlenih, Jakšić: Nedopustivo je da najveći dio njihovih sredstava ide u plaće

Koprivničke kulturne ustanove morat će revidirati i reducirati broj zaposlenih, najavio je danas na konferenciji za medije koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Poručujući da od ravnatelja kulturnih ustanova očekuje nove iskorake u poslovanju te da rade kao menadžeri, gradonačelnik Jakšić je pojasnio:

– Jednostavno moramo podvući crtu, napraviti inventuru i staviti sva radna mjesta na neku vagu te nakon toga otvoriti nove pregovore o novoj politici plaća i honoriranja rada u ustanovama u kulturi.

Ako će svaka institucija u današnje vrijeme imati svojeg informatičara, PR-ovca i domara, to nije ponašanje “dobrog gospodara”, smatra gradonačelnik Jakšić. Stoga je plan sljedeći:

– Nisam za otkaze i takav vid rezanja. Očekujem da kod odlazaka u mirovinu više nema novih zapošljavanja te da s ravnateljima zajedno izbistrimo koje su to moguće zajedničke službe. Nekim ljudima ćemo omogućiti da dođu u Gradsku upravu i da rade za sve tri kulturne ustanove.

A to su, podsjetimo, Pučko otvoreno učilište, Knjižnica i čitaonica Fran Galović i Muzej grada Koprivnice. Svjestan je gradonačelnik da svaki ravnatelj i direktor neke firme želi imati što veći broj ljudi u svom sustavu, no, kaže, došlo je vrijeme da si priznamo da naše ustanove u kulturi imaju jednak broj zaposlenika kao Gradska uprava i da je nedopustivo da najveći dio njihovih sredstava ide u plaće.

– To nije poanta ustanova u kulturi i ako ćemo imati takvu politiku nećemo moći ostvariti neke veće infrastrukturne zahvate koje svi priželjkujemo – zaključio je Jakšić.

Istovremeno, gradonačelnik Jakšić najavio je i da će Grad iskoristiti dobre strane porezne reforme i kulturnim ustanovama omogućiti da honoriraju najbolje djelatnike kroz 13. plaću.

zatvori