Četvrtak, 25. travnja 2024.

Ksenija Ostriž: Kultura u Koprivnici izuzetno je aktivna, nema govora o stagnaciji

Zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž uzvratila je nezavisnom gradskom vijećniku Anotniju Grgiću koji je jučer izjavio da Koprivnica ne koristi dovoljno kulturne potencijale za gospodarski razvoj grada.

Dogradonačelnica Ostriž kaže da je Gradska uprava već kandidirala na natječaje projekte obnove kuće Malančec i gradskih bedema:

– U Ministarstvu kulture za velike infrastrukturne projekte po pitanju kulturno-povijesne baštine prilično su, nazovimo to tako, visoki kriteriji. Mi u Hrvatskoj imamo doista izuzetno kvalitetnu, visoko vrijednu kulturno-povijesnu baštinu. I kad se dodjeljuje novac, gleda se puno toga. Tako su revitalizacija tvrđave sv. Mihovila u Šibeniku i obnova dvorca Pejačević u Virovitici ocijenjeni vrjednijima od naših bedema ili kuće Malančec. Vjerujem da je građanima jasno iz kojih je to razloga tako. Jednostavno se radi o daleko vrjednijim kulturno-povijesnim spomenicima.

Kad je pak riječ o usporedbi s gradovima u okruženju, dogradonačelnica Ostriž je primijetila: – Ja ne znam koji je od gradova u našem okruženju nedavno otvorio novu gradsku galeriju. Koprivnica je to dobila u lipnju. I to isključivo na inicijativu i doista velik angažman gradonačelnika, ne naših djelatnika u kulturi, osobito ne naših nezavisnih vijećnika koji se bave kulturom. Dobili smo izuzetno kvalitetan prostor. Ne bih se složila da smo u stagnaciji.

Kad je pak riječ o kulturnoj strategiji, odnosno planu razvoja kulture u Koprivnici, on je, kaže dogradonačelnica, izrađen u suradnji sa svim dionicima u kulturi, raspravljen je, usvojen je na Kulturnom vijeću… A da je kulturna scena u Koprivnici izuzetno aktivna i uspješna, pokazuje i izvrstan primjer volontera iz mlade nezavisne kulturne scene koji su na zadnjem natječaju Ministarstva kulture za projekt Kultura izvan centra u Kampusu dobili 870.000 kuna, ističe dogradonačelnica te najavljuje da će i Gradska uprava i gradske institucije nastaviti prijavljivati projekte kako bi došli do novca za realizaciju velikih infrastrukturnih kulturnih projekata, poput Muzejskog trga.

– Za velike infrastrukturne projekte kod nas do sad nije bilo uspjeha, no to ne znači da ih neće biti. Mi ćemo i dalje biti uporni u tome, dorađivat ćemo i prijavljivati, vjerujte da tražimo apsolutno sve natječaje i sve prostore na koje možemo prijaviti. Prijavljivat ćemo i kroz Ministarstvo kulture i na natječaje koje raspisuje Europska komisija – zaključila je Ostriž.

zatvori