Koprivnička dječja akcija među deset najboljih u Hrvatskoj

497
Ustupila Jadranka Lakuš.
Akcija ‘Popevamo, tancamo i igramo se po podravski’ koju su zajednički organizirali Društvo Naša djeca Koprivnica i Zajednica KUD-ova Koprivničko-križevačke županije uvrštena je među deset najboljih dječjih akcija u Hrvatskoj.

Odlučio je to Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece među 52 projekta za djecu. Povelje za Najakciju 2018. uručene su na svečanosti povodom Međunarodnog dana djeteta održanoj 20. studenog u Gornjogradskoj vijećnici u Zagrebu.

Koprivničku akciju predstavili su predsjednica Društva “Naša djeca” Koprivnica Jadranka Lakuš, dječji gradonačelnik Lovro Mršić i članica KUD-a Delovi Lucija Horvat koja je sve prisutne oduševila izvođenjem dječjeg podravskog napjeva.

Ustupila Jadranka Lakuš.

– Osnovni cilj ove akcije je njegovanje kulturne baštine našeg kraja, posebice očuvanje podravske kajkavštine. Nastojali smo u jednom projektu za djecu spojiti tipične tradicijske aktivnosti u Podravini kao što su domaći govor, folklor, naivno slikarstvo, gastronomija, igra i zabava. Sretni smo što su djeca uvidjela da puno veselja i zabave može donijeti obična krpena lopta, drvena frulica ili štap za igru, da je zabavno mijesiti koprivnjake i peći ih u krušnoj peći, da je daleko ljepše družiti se s vršnjacima u parku uz ples i pjesmu nego sjediti u osami sobe s tabletom. Ponosni smo naravno i što smo obogatili sadržaj Podravskih motiva – istaknula je Jadranka Lakuš koja je osmislila ovaj projekt.

U realizaciji akcije sudjelovali su FA Koprivnica, KUD Križevci, KUD Stari graničar Cirkvena, KUD Delovi i članovi DND Koprivnica uz podršku Turističke zajednice grada Koprivnice i Grada Koprivnice.

Ustupila Jadranka Lakuš.