Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnička bolnica spremna za instaliranje nove magnetske rezonance

U koprivničkoj Općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” sve je spremno za instaliranje novog uređaja za magnetsku rezonancu.

Objavljeno je to na web stranici Koprivničko-križevačke županije nakon što je župan Darko Koren sa suradnicima obišao odjel radiologije na kojemu su izvedeni građevinski zahvati za smještaj novog uređaja.

Riječ je o 850.000 kuna vrijednim građevinskim zahvatima koje Županija financira s decentraliziranim sredstvima. Sam uređaj za magnetsku rezonancu košta gotovo 9 milijuna kuna.

Mnogo je napora uloženo kako bi u koprivničku bolnicu stigao ovaj uređaj, rekao je ravnatelj bolnice dr Mato Devčić pojasnivši:

– Ova pretraga je radiološki standard, a novi uređaj će biti dostupan svim građanima ove ali i drugih županija. U 2017. godini na području naše Županije uslugu magnetske rezonance trebalo je oko 3,5 tisuće stanovnika, a obavili su je uglavnom u Varaždinu i Zagrebu. Vrijednost ovih pretraga je oko 3,5 milijuna kuna na godišnjoj razini. Tom dinamikom novi uređaj bi se otplatio za nekoliko godina, uz predviđene troškove amortizacije.

Novi bi uređaj u koprivničku bolnicu, prema riječima ravnatelja Devčića, trebao stići krajem studenoga, a službeno bi trebao biti pušten u pogon 19. prosinca. Do tada će se obaviti sve potrebne provjere magnetskog polja, najavio je te pojasnio i da je u cijenu građevinskih radova uračunato i uređenje tri snimaone za ultrazvuk i novog prostora prijemne kancelarije s dva mjesta za prijem pacijenata kako bi se ubrzao njihov protok.

Nabava nove magnetske rezonance za koprivničku bolnicu dobila je, podsjetimo, suglasnost i Ministarstva zdravstva i županije te se županija kroz decentralizirana sredstva uključila sa sufinanciranjem. Odlukom Županijske skupštine prva polovica iznosa za uređaj platit će se ove godine, a druga sljedeće, čim se u Ministarstvu odobre prioriteti za državna decentralizirana sredstva za županije.

Uređaj je jačine 1,5 tesla, kroz otvoreni postupak javne nabave nabavljen je od njemačke tvrtke Siemens te zadovoljava sve suvremene standarde kvalitete. Omogućit će i dodatne usluge poput kontrasnog snimanja žila srca.

Od 9 milijuna kuna, koliko je dosegla investicija, milijun je namijenjeno za edukaciju radiologa, koji se educiraju po kliničkim centrima u Hrvatskoj, a predviđene su i samostalne edukacije u klinikama u Njemačkoj. To dovoljno govori o visokoj razini pripreme za rad s novim uređajem, zaključio je ravnatelj Devčić.

zatvori