Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Koprivničanac Boris Kralj dobitnik je nagrade za najbolju hrvatsku slikovnicu

Koprivničanac Boris Kralj dobitnik je nagrade ‘Ovca u kutiji’ koja se tradicionalno dodjeljuje najboljoj hrvatskoj slikovnici u sklopu međunarodnog sajma knjiga Interliber.

Dječji žiri osvojila je njegova autorska slikovnica pod nazivom “O mački, ribi i ostalima”, koja je objavljena u vlastitoj nakladi i Bogadigrafike iz Koprivnice.

Ustupio Boris Kralj.

Inače, nagrada “Ovca u kutiji” dodjeljuje se od 2005. godine, a riječ je o jedinoj nagradi u Hrvatskoj u kojoj stručni žiri sastavljen od književnika, književnih kritičara i ilustratora pregledava cjelokupnu godišnju produkciju slikovnica i vrednuje umjetničku vrijednost teksta i njegov odnos s ilustracijom.

Cilj pokretanja ove nagrade jest valorizacija slikovnice kao književno-likovnog visoko vrijednog umjetničkog djela s obzirom na to da je u Hrvatskoj zadnjih godina slikovnica kao žanr minorizirana u odnosu na druge književne forme.

Boris Kralj dobitnik je nagrade po ocjenama dječjeg žirija dok je stručni žiri nagradu dodijelio slikovnici ‘Dječak koji je želio biti tigar’ Tomislava Zajeca i Tomislava Zlatića.

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja “Ovca u kutiji”, koje je okupilo preko stotinu uzvanika i posjetitelja, završen je ovogodišnji Festival knjige i književnosti “Pazi, knjiga!” koji se održava u sklopu Interlibera.

Ustupio Boris Kralj.
zatvori