Četvrtak, 18. travnja 2024.

Tomislav Golubić (SDP): Lijeva koalicija je pobijedila, ali trebalo bi razmisliti o preustroju mjesnih odbora

Koalicija SDP-a, HSS-a, Glasa, Laburista, HSU-a i HSS-a svoje je liste na jučerašnjim izborima za vijeća koprivničkih mjesnih odbora istakla u svih 18 mjesnih odbora i dobila 58 od moguća 122 člana.

Postignutim rezultatima u lijevoj koaliciji su zadovoljni. Rekao je to Dravi.info predsjednik koprivničkog SDP-a Tomislav Golubić:

– Lijeva koalicija je ostvarila pobjedu na izborima za vijeća mjesnih odbora. Ostvarili smo većinu glasova u 50% mjesnih odbora, a u vijećima smo osvojili 58 mandata. Mislim da rezultatom možemo biti zadovoljni. Jedino mi je žao što je izlaznost birača na te izbore bila mala, no vjerujem da je tome kumovala kiša.

>> Službeni rezultati izbora za vijeća mjesnih odbora

No, kiši usprkos, Golubić je svjestan da izbori za vijeća mjesnih odbora nisu atraktivni građanima. Naime, funkcija mjesnih odbora zapaženija je u prigradskim naseljima nego u samom gradu, što je vidljivo i po izlaznosti: u nekim gradskim mjesnim odborima ona je bila manja od 10%, dok se u nekim prigradskim naseljima popela i na više od 50%, primijetio je čelnik koprivničkog SDP-a te dodao:

– Mislim da je potrebno razmisliti i o eventualnom preustroju tih mjesnih odbora. Mjesni odbor po mom mišljenju ima svrhu u prigradskim naseljima, dok se ta svrha u gradu izgubila i trebalo bi razmisliti o drugačijem ustrojstvu.

Na upit ima li ideju kako provesti preustroj koprivničkih mjesnih odbora, Golubić je bez ustezanja odgovorio:

– Razmišljam o puno varijanti, no o tome ne može odlučiti samo jedna politička opcija. Mislim da to mora biti konsenzus svih političkih opcija. Na stol treba staviti sve ideje i onda konsenzusom dogovoriti koja je varijanta za građane ovog grada najbolja.

A s obzirom na slične izjave iz suprotnog bloka, čini se da je preustroj koprivničkih mjesnih odbora jedna od rijetkih tema u kojima se lijevi i desni u Koprivnici slažu:

– Drago mi je da razmišljamo na isti način. Znači da ćemo vrlo lako postići konsenzus – rekao je SDP-ov Golubić.

Lijevi su jučer u Koprivnici, u odnosu na prije četiri godine, postigli nešto lošiji rezultat. No ipak nalaze razloga za zadovoljstvo, kaže Golubić:

– U odnosu na prije četiri godine ostvarili smo slabiji rezultat, a bila je i slabija izlaznost. No kad usporedimo dobivene postotke s lokalnim izborima od prije godinu i pol dana, a uzevši u obzir sve ono što se događalo i reflektira se na grad od strane države i županije, mislim da možemo biti zadovoljni jer smo zadržali rezultat u postotku koji smo ostvarili na lokalnim izborima za gradonačelnika. Mislim da lijeva koalicija ima konstantu za koju sam siguran da će zadržati u narednom periodu.

22 mjesta u vijećima koprivničkih mjesnih odbora pripala su nezavisnim kandidatima. Njihove je rezultate SDP-ov Golubić prokomentirao sljedećim riječima:

– Meni je drago da se ljudi vole baviti politikom. Samo se nadam su ti nezavisni doista nezavisni. Mi u našoj županiji imamo puno nezavisnih za koje ispadne da su jako zavisni.

Za kraj, Golubić očekuje da će novoizabrana vijeća mjesnih odbora biti maksimalno na usluzi građanima:

– Očekujem da će svojim radom i komunikacijom s gradskom upravom davati dobre prijedloge pri stvaranju proračuna, pravovremeno upozoravati na sve probleme koji tište građane i rješavati ih zajedno s gradskom upravom. Također očekujem da će vijeća mjesnih odbora biti inicijatori i organizatori različitih aktivnosti u svojim mjesnim odborima, te poboljšavati život građana.

zatvori