Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Zimska služba spremna za snijeg: Čistit ćemo najviše što možemo, kao i svake godine

Koprivnica je spremna za zimske uvjete. Poručili su to danas iz Gradske uprave i Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac na redovnoj smotri Zimske službe.

Zimska služba s radom je počela 15. studenog i u pripravnosti će biti sve do 15. travnja. U voznom parku ima više od dvadeset strojeva koji su zaduženi za čišćenje oko 250 kilometara nerazvrstanih cesta te stotinjak kilometara pješačko-biciklističkih staza.

Melita Samoborec. Snimila Nela Carek.

– Ne treba posebno isticati da će Zimska služba čistiti najviše što može, kao i svake godine, te da nećemo čekati da napada 15 centimetara snijega koliko je zakonski određeno, nego će se čistiti i prije – rekla je dogradonačelnika Melita Samoborec.

Za ovu zimu osigurano je 850 tona soli, 300 tona sipine i sto tona eruptivne zapune i iz Gradske uprave vjeruju da će to biti dovoljno.

Prioriteti čišćenja određeni su Pravilnikom održavanja cesti i prvo se čiste glavni pravci, dok su makadamski putevi najnižeg prioriteta. Iz Zimske službe podsjećaju i da se biciklističke staze ne čiste jer se podrazumijeva da biciklisti nemaju zimsku opremu.

A Osim Zimske službe, određene zadaće imaju i sami građani.

– Oni moraju čistiti ispred svojih kolnih ulaza, a molimo ih i da ne zadržavaju vozila na kolnicima i kolnim prilazima, već da ih maknu što je više moguće u svoje parcele. Tako će naše ralice moći proći neometano proći i kvalitetno očistiti ulice – istaknula je Ksenija Kancelak iz Komunalca.

Podsjetimo, vozači motornih vozila dužni su prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg na vozilu, koji je obično na poklopcu motora ili na krovu pa onda pršti i pada na druga vozila. U suprotnom, riskiraju kaznu od 700 kuna.

zatvori