Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Završeni su 11. Dani elektroničkih medija

Završeni su 11. Dani elektroničkih medija na kojima su i ove godine bili predstavnici Radio Drave.

Okupljanje više od 300 medijskih djelatnika iz radija, televizije i društvenih mreža u Svetom Martinu na Mari završilo je danas radionicom Fonda za pluralizam medija, novostima u pripremi novog natječaja za raspodjelu fondovskih sredstava i panelom.

Opravdano je najveći interes izazvala panel rasprava o potrebi izmjena i dopuna ili izrade potpuno novog Zakona o elektroničkim medijima. Postojeći zakon, naime, datira (sa sitnijim izmjenama) iz 2009. godine i potrebno je zakonski urediti novonastale odnose naglim razvojem novih medija – društvenih mreža, internetskih portala i drugih platformi. O tome su se složili svi sudionici rasprave.

Vrlo poticajnu i zanimljivu raspravu izazvalo je i pitanje uređivanja medijskih sadržaja na internetskim portalima i društvenim mrežama, gdje se, prema podacima Agencije za elektroničke medije generira više od 90 posto govora mržnje.

Nakon vrlo zanimljive rasprave zaključeno je kako je zbog niza novina koje treba zakonski artikulirati, bolje pristupiti izradi potpuno novog teksta Zakona o elektroničkim medijima, na čemu resorno ministarstvo kulture već i radi, umjesto da se nekim ishitrenim promjenama samo nastoje donijeti parcijalna rješenja. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl pritom je obećao kako će se maksimalno ubrzati rokovi za izradu novoga Zakona o elektroničkim medijima.

Dodajmo da je još jučer održan panel na temu „Žene u medijima“ na kojem je naglasak stavljen na ženski sport i žene u sportu te je najavljen nastavak kampanje „Žene i mediji“ koju provodi Agencija za elektroničke medije. Također je istaknuta potreba donošenja formalnog zakonodavnog okvira za jednaku zastupljenost ženskih sportova, uključivanja djevojčica u sport te potrebu organiziranih sportskih programa u školskom sustavu.

zatvori