Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Župan Koren sa Sajma poručio: Gospodarstvo naše županije prilično je žilavo i uspješno

Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke, njegovo 21. izdanje, otvoren je u Križevcima.

Najznačajnija gospodarska manifestacija naše županije ušla je tako u svoje treće desetljeće. Da je riječ o značajnoj manifestaciji govori i činjenica da je – krizi sajmovanja usprkos, opstao i to daje nadu i vjeru u budućnost. Rekao je to koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuvši:

– Sajam je ujedno prilika za neposredan kontakt izlagača i onih koji iskazuju interes za robe i usluge. Upravo taj neposredni kontakt je presuda i siguran sam da će takvi sajmovi sigurno opstati.

Sajam se održava u Križevcima a kako je upravo ovaj grad proglašen najboljim u povlačenju EU potpora u Hrvatskoj, logično su se za temu sajma nametnuli upravo EU fondovi. Sutra će biti održani poseban sajam EU fondova na kojemu će se predstaviti hrvatski obrtnici poduzetnici koji najvještije u Hrvatskoj koriste EU potpore:

– EU fondovi su perspektiva, ali ih ne treba sagledavati isključivo parcijalno, već kao dio cjeline koja je na raspolaganju poduzetnicima. Kako bismo im to dodatno naglasili, organizirali smo nekoliko raznih okruglih stolova na tu temu, te prilike koje se pružaju u gospodarstvu našim poduzetnicima.

U Županijsku upravo su stigli podaci iz Ministarstva regionalnog razvoja prema kojima je naša županija u nekim kategorijama prilično dobra, no ipak je negdje u sredini, kaže župan Koren te pojašnjava:

– To naravno ovisi o nekim okolnostima na koje mi s lokalne i regionalne razine ne možemo utjecati. Važno je ipak reći da se u našoj županiji realiziraju veliki kapitalni projekti u sektoru prometa, osobito željezničkog. Ne mislimo reći da smo mi za to zaslužni. Riječ je o strategiji Vlade RH, Ministarstva prometa. Gradi se drugi kolosijek pruge Dugo Selo – Križevci, pa Gradec – Žabno. Mi možemo utjecati na manje projekte i mislim da to vrlo uspješno činimo kroz sve naše partnerske institucije. Pri svega, to je naša Razvojna agencija PORA, koja je regionalni koordinator.

>> FOTO Mnoštvo poznatih iz društvenog i političkog života Podravine i Prigorja okupilo se danas u Križevcima

Župan Koren otvorene sajma iskoristio je i da bi se osvrnuo i na stanje podravsko-prigorskog gospodarstva. Ocijenio je da su – s obzirom na prihod gospodarstva veći od 12 milijardi kuna, pokazatelji dobri:

– Po ostatku dobiti nakon oporezivanja među vodećim smo županijama u Hrvatskoj. Posebno je važno naglasiti – a to možemo zahvaliti našim velikim gospodarskim subjektima i izvoznicima – mi imamo izuzetnu pokrivenost izvoza – omjer izvoza u odnosu na uvoz je veći od 150. Kad se uspoređujemo s drugim županijama, gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije je prilično žilavo i uspješno, osobito uzmemo li u obzir veličinu naše županije. Naravno, Podravka kao motor gospodarstva sve te pokazatelje u najvećoj mjeri čini takvima. No i druge tvrtke daju svoj doprinos – Radnik, Carlsberg, Hartmann, Rasco, KTC, pa sektor drvno-prerađivačke industrije. Mislim da su se tijekom posljednje dvije godine trendovi u gospodarstvu pokrenuli u dobrom smjeru.

Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije u Križevcima.

Posted by Drava.info on Friday, November 9, 2018

 

zatvori