Izvor: foto-webcam.eu, preneseno s dopuštenjem.
Nešto iz svemira u četvrtak, 29. studenoga rano ujutro uletjelo je u Zemljinu atmosferu i uz glasan prasak osvijetlilo nebo iznad Koprivnice i Podravine te okolnih zemalja. Nadzvučni prasak čuli su mnogi koji su u to vrijeme bili budni, ne samo u Podravini već i šire. Udarni val zatresao je prozore i neki su se zapitali nije li negdje u blizini možda došlo do eksplozije.

Bio je to veliki meteor, astronomskim rječnikom bolid. Velika vatrena kugla zelenkaste boje pojavila se na nebu iznad Mađarske u 5 sati i 10 minuta te nastavila padati prema jugozapadu, upravo prema našem dijelu Hrvatske. Negdje iznad nas se raspao i njegov sjaj utrnuo, a koju minutu nakon toga na tlu se začuo njegov nadzvučni prasak. Je li neki njegov komadić preživio put do Zemljine površine i pao na tlo kao meteorit, i gdje se to eventualno moglo dogoditi, zasad nije poznato.

Prekrasnu nebesku pojavu snimile su automatske kamere iz Mađarske i Austrije. Osobito je lijepo zabilježena na austrijskim kamerama, čije snimke prenosimo uz dopuštenje foto-webcam.eu. Zasad nije poznato jesu li ga zabilježile kamere Hrvatske meteorske mreže; kamera za snimanje meteora na krovu koprivničke Gimnazije usmjerena je prema drugom dijelu neba.

Najvjerojatnije se radilo o svemirskoj stijeni promjera do jednog metra, no postoji i mogućnost da je u pitanju neki umjetni objekt, fragment “svemirskog smeća”, dio nekog starog satelita ili ostatak nekog lansiranja. Zelena boja obično ukazuje na prisutnost magnezija ili nikla.

Zanimljivo je da je ovaj bolid imao vrlo sličnu, gotovo identičnu putanju kao i onaj koji su mnogi Podravci vidjeli i čuli prije nešto manje od osam mjeseci, 8. travnja. I taj nam je prišao sa sjeveroistoka, otprilike iz smjera jezera Balaton, bio je zelenkaste boje i “počastio” nas je nadzvučnim praskom.

Izvor: foto-webcam.eu, preneseno s dopuštenjem.
Izvor: foto-webcam.eu, preneseno s dopuštenjem.
Izvor: foto-webcam.eu, preneseno s dopuštenjem.
Izvor: foto-webcam.eu, preneseno s dopuštenjem.
Približna putanja bolida. Izvor: International Meteor Organization, imo.net