Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO U društvu hrvatskih branitelja Nemčići obilježili sjećanje na žrtve Vukovara

Već šestu godinu, branitelji, članovi Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, podružnica Koprivničko-križevačke županije, prenose učenicima koprivničke Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ znanje o Domovinskom ratu te njihovoj ulozi u stvaranju suverene i međunarodno priznate Republike Hrvatske.

– Dolazak hrvatskih branitelja u našu školu, osim najznačajnijem i najbolnijem događaju iz novije hrvatske povijesti – Domovinskom ratu, ove je godine bio posvećen i sjećanjima na žrtve Vukovara – kazala je profesorica povijesti Lidija Vranar. – Istaknuti koprivnički branitelji Ivica Jurenec i Zvonko Virag na zanimljiv i učenicima prihvatljiv način, pričali su o svojim ratnim iskustvima te o formiranju hrvatske vojske i vojne policije.

Najzanimljiviji dio predavanja bio je onaj o ulozi 117. koprivničke brigade u čijoj su postrojbi sudjelovali i neki od članova obitelji učenika.

U rujnu ove godine, učenici osmih razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru. Na originalnim lokacijama te posjetu memorijalnim područjima stjecali su znanja o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara i Vukovaraca tijekom 1991. godine.

– Na terenu su prikupljali podatke i materijale za projekt “Vukovar – grad heroja” koji je predstavljen u petak u auli naše škole prilikom dolaska koprivničkih branitelja. Svojom su izložbom učenici poslali jasnu poruku da vukovarske, kao i sve hrvatske branitelje neće nikada zaboraviti, a žrtvu koju su podnijeli za stvaranje samostalne i neovisne Hrvatske, zauvijek će poštivati – kaže profesorica Vranar. – Zahvalni smo i Ivici Jurencu i Zvonku Viragu na poučnom predavanju, zanimljivom druženju kao i na knjizi “Specijalna policija u Domovinskom ratu” koju smo dobili na poklon za sjećanje na ovaj susret. Posebno su nas razveselili pozitivni komentari branitelja i pohvala za pripremljenu izložbu o Vukovaru. Još jednom velika hvala svim hrvatskim braniteljima koji su nam omogućili da sretno živimo u lijepoj našoj Hrvatskoj.

zatvori