Četvrtak, 25. travnja 2024.
Home Featured FOTO Podravci pohrlili na otvorenje izložbe svjetski poznatog slikara

FOTO Podravci pohrlili na otvorenje izložbe svjetski poznatog slikara

0
FOTO Podravci pohrlili na otvorenje izložbe svjetski poznatog slikara
Izvor: djurdjevac.hr
Nakon što je izložba Hommage a Picasso polučila veliki uspjeh, u susjednom Đurđevcu otvorena je nova kulturna poslastica.

U Muzeju grada Đurđevca može se razgledati izložba jednog od najvažnijih, najuspješnijih i najpopularnijih umjetnika 20. stoljeća, Marca Chagalla. Djela dolaze iz privatne zbirke kolekcionara Richarda H. Mayera iz Bamberga, a uglavnom se odnose na biblijske teme.

Izvor: djurdjevac.hr

Prije samog svečanog otvorenja izložbe u petak okupljenima su se obratili Edita Hapavel Janković, ravnateljica Muzeja, Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća, Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca i Vladimir Tišljar iz INA-e.

– Vjerujemo da će izložba posjetiteljima priuštiti poseban doživljaj, obogaćujući kulturni i turistički sadržaj grada Đurđevca, stavljajući nas uz bok s velikim i etabliranim kulturnim središtima. On je plodonosni umjetnik i u svom životnom vijeku od 98 godina, prošao je krizne i burne povijesne trenutke, sreo brojne umjetnike, preživio strahote dva rata, doživio sreću, mir i zaljubljenost – rekla je Edita Janković-Hapavel, ravnateljica Muzeja Grada Đurđevca.

Izvor: djurdjevac.hr

Riječ je o njegovih 135 radova u grafičkim tehnikama, a obuhvatio je teme kojima je bio okružen cijeli život, dok su posebni segment biblijske teme.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči naglasio je kako je već prošla godina dana od pokretanja ove priču i napokon je stigao dan otvorenja.

Na svečanom otvorenju okupio se velik broj uzvanika, a s obzirom na tematiku, izložbu je posjetio i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Ustupila Nada Zlatar Lukavski.

Među velikim brojem posjetitelja bila je i Koprivničanka Nada Zlatar Lukavski.

– Chagall je za mene pravi virtuoz u muziciranju boja koje poetski slaže kistom na svoja platna, baš je poput djeteta razigran, nepredvidiv, iskren. Na gledatelja ostavlja upečatljivu neverbalnu poruku, svako djelo ima svoju priču iz slikarevog života. U fokusu su mu uglavnom žene i anđeli. Spaja stvarno i nestvarno, što je odlika velikih majstora umjetnosti. S njegovih platna može se iščitati, ljubav muškarca i žene, ljubav prema djeci i prirodi, strast, tuga i ostala stanja iz slikarevog života i okoline koja su na njega ostavila snažan dojam – podijelila je s nama dojmove Zlatar Lukavski.

Izložba će se moći razgledati do 28. veljače iduće godine, a pratit će je i prigodni suveniri koji će se moći kupiti u Muzeju, izrađeni na tematiku radova Chagalla.

Fotografije: djurdjevac.hr (D. Domisljanović, I. Nemet, Z. Dragica, Grad Đurđevac)

zatvori