Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Na radnom doručku ‘spojili nespojivo’: umjetnost, kreativnost i ICT poduzeća

Koprivnički poduzetnik danas je na jednom mjestu – na radnom doručku u Kulturno-kreativnom centru Pixel – okupio umjetnike, mlade kreativce, predstavnike koprivničkih udruga te ICT poduzeća.

Cilj im je, kažu, spojiti dosad nespojivo u Hrvatskoj:

– Prema strategijama Europske unije dokazano je da upravo taj spoj može potaknuti inovativnost i razviti neke nove proizvode i usluge. Kao jedini hrvatski partner u projektu detektirali smo da takvih inovativnih proizvoda i usluga nedostaje u Hrvatskoj pa želimo predložiti Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i nadležnim tijelima da novi akcijski plan koji ćemo razviti uvedu u operativni program te da bude više takvih programa gdje se naši poduzetnici i umjetnici mogu javiti i financirati svoje aktivnosti – pojasnila je novinarima Mateja Horvat ispred Koprivničkog poduzetnika.

Riječ o petogodišnjem projektu “RegionArt” koji je financiran europskim novcem i u kojem sudjeluje osam partnera iz sedam zemalja. Vrijednost mu je 1.635,670 eura, od čega je udio Koprivničkog poduzetnika 500 tisuća eura.

– Mi ćemo u sklopu projekta organizirati nekoliko tematskih radionica gdje ćemo pokušati stimulirati suradnju između umjetnika i ICT-ovaca, a pokušat ćemo kroz postojeće programe u Hrvatskoj, koji nisu strukturirani, pomagati poduzetnicima i umjetnicima da financiraju svoje projekte – kazala je Mateja Horvat.

Sastanku je prisustvovala zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž.

– Kreativne industrije i kreativna ekonomija meni su osobno dosta zanimljivi. Mi imamo Sveučilište Sjever na kojemu obrazujemo ljude koje, između ostaloga, obrazujemo u tom dijelu priče. Zanimljivo mi je to jer se prvenstveno radi o ljudima koji su visokog ili višeg stupnja obrazovanja, a kao takvi mogu se sami zaposliti i proizvoditi dodanu vrijednost za društvo te samim time unaprjeđivati i kvalitetu života u gradu Koprivnici. Tu se nalazi jako veliki potencijal – smatra dogradonačelnica Ostriž.

Osim gradnje Inkubatora kreativnih industrija, ovo je prvi takav kreativni projekt koji provodi Koprivnički poduzetnik.

zatvori