Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Mladi, struka i gradska vlast raspravljali kako poboljšati izgled i kvalitetu života na Trgu mladosti

Prvo predstavljanje inicijative Akupunktura grada u organizaciji Savjeta mladih Koprivnice održano je u utorak, 4. studenog u koprivničkom Kulturno-kreativnom centru Pixel.

Akupunktura grada je projekt koji se razvio 2010. godine unutar Sekcije mladih Društva arhitekata Zagreb, provođenjem interdisciplinarnih radionica na temu interveniranja u javni gradski prostor sa svrhom poboljšanja kvalitete urbanog života.

Naglasak projekta je na participaciji lokalnih udruga, predstavnika vlasti i stanovništva u razgovorima, radionicama, intervencijama, odnosno cijelom procesu donošenja odluka oko poboljšanja javnog prostora i života gradskih kvartova.

Snimila Teodora Lukavski.

Autori projekta, arhitekti Rene Lisac i Kristina Careva u Koprivnicu su stigli s grupom studenata Urbanog šumarstva, a program je započeo šetnjom uz vodstvo arhitekta i umjetnika Antonija Grgića. Grgić je goste i brojne građane, članove Savjeta mladih i raznih organizacija civilnog društva proveo od Trga mladosti, Gradskog parka, Zrinskog trga do gradskih bedema, ispričao ukratko povijest urbanističkog razvoja grada i upozorio na neke problematične točke u njegovoj strukturi i prostoru, s naglaskom na potrebu reinterpretacije i generalnog preispitivanja sadašnje strukture Trga mladosti.

Nakon šetnje u KKC Pixelu je postavljena izložba dosadašnjih projekata (radionica, intervencija, akcija) Akupunkture grada održanih u više gradova u Hrvatskoj, a u 19 sati započelo je predavanje i predstavljanje samog projekta koje su održali Rene Lisac i Kristina Careva, uz moderiranje Antonija Grgića.

Snimila Teodora Lukavski.

U prvom dijelu prezentacije gosti predavači predstavili su projekt Trnjeraj!, niz radionica, akcija i intervencija nastalih u zagrebačkom kvartu Trnje 2013. godine. Uz fotodokumentaciju 7 akupunkturnih intervencija u kvartu, predavači su detaljno objasnili metodologiju rada i participativne metode kojima se detektiralo problematične punktove tog kvarta te završni produkt, umjetničke i arhitektonske intervencije u prostoru, koje su nastale kao rezultat višemjesečnog istraživanja i višednevne radionice.

Drugi dio prezentacije bio je posvećen projektu “Zagreb za mene” koji je usmjeren na urbanu revitalizaciju javnih prostora u gradu Zagrebu kroz provedbu 17 zahvata i intervencija u javnim prostorima na području cijeloga grada, a sproveden je u suradnji Urbanističke katedre Arhitektonskog fakulteta s Gradskim uredom za prostorno uređenje, Društvom arhitekata Zagreba i timom Akupunkture grada uz uključivanje što većeg broja građana u ovaj proces.

Snimila Teodora Lukavski.

Predavači su se osvrnuli na etape projekta uz naglasak na metode mapiranja, anketiranja, istraživanja kojima se došlo do 33 potencijalne lokacije u gradu kojima je najpotrebnija intervencija. Izrađena je i interaktivna karta svih lokacija s opisom za koje su građani mogli glasati, a predavači su se osvrnuli i na pravne probleme i arhitektonsko-urbanističke natječaje kojima se trebao realizirati projekt.

Nakon prezentacije, predstavnici koprivničkih organizacija civilnog društva predstavili su lokalne projekte koji su vezani uz tematike korištenja javnog prostora te iznijeli svoje viđenje potencijalnih problematičnih točki u gradu.

Svaki od govornika osvrnuo se na sadašnje stanje Trga mladosti i svoju viziju tog prostora, moguće intervencije i moguće načine primjene metodologije Akupunkture grada na taj dio grada. Rasprava se nastavila uz sudjelovanje brojih građana i predstavnika različitih struka: od povjesničara, povjesničara umjetnosti, arhitekata i građevinara. U razgovoru su sudjelovali i predstavnici Grada: dogradonačelnica Ksenija Ostriž i Jasna Golubić, predstavnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, koje su pohvalile inicijativu i izrazile spremnost na suradnju.

Snimila Teodora Lukavski.

Zaključak ovog druženja s predstavnicima Akupunkture grada jest da je prostor Trga mladosti važno mjesto kolektivne memorije stanovnika (gdje se nalaze i neki od kultnih klubova nezavisne kulture i škola), ali i nedovoljno definiran prostor kojeg bi trebalo reinterpretirati i redefinirati: iz tranzitnog prostora bez jasnog identiteta u prostor druženja, igre i interakcije.

Ovo je bio tek prvi susret na tu temu, a studenti Urbanog šumarstva nakon ovog posjeta imaju zadatak izraditi svoje idejne projekte Trga mladosti.

Snimila Teodora Lukavski.

Uz metodologiju koju primjenjuje Akupunktura grada – važnost bottom up rada, terenskih istraživanja, otvorenih diskusija, interdisciplinarnosti, malih intervencije i participacije svih građana, struke i predstavnika lokalne samouprave – moguće je detektirati potrebe stanovništva i problematične lokacije, a zatim uz suradnju svih dionika, prionuti konkretnim promjenama koje će doprinijeti kvalitetnijem izgledu i životu grada.

Tekst: Tanja Špoljar.

zatvori