Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Kako podići svijest o jedinstvenoj prirodnoj vrijednosti ‘Europske Amazone’?

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije danas je okupila različite sudionike koji se bave rijekom Dravom.

Info-dan projekta “coop MDD” organizirali su u sklopu obilježavanja dana rijeke Drave u našoj županiji, a s ciljem informiranja šire javnosti o zaštiti, održavanju, očuvanju, promicanju i korištenju njezinih prirodnih vrijednosti.

– Drago mi je da ćemo svi ovdje okupljeni čuti što to važni dionici u zaštićenim područjima rade, što žele unaprijediti i kako se žele uključiti u zaštitu područja rijeka Mure i Drave – rekla je na početku ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar.

Snimila Nela Carek.

A projekte vezane uz Dravu, osim Javne ustanove, provode i Zavod za prostorno uređenje Koprivničko-križevačke županije, Općina Legrad, Gimnazija Fran Galović, osnovne škole Gola i Legrad, Zavod za ornitologiju Hrvatske akademije za znanost i umjetnost, biolog Goran Šafarek, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije te Koprivničko-križevačka županija.

– Imamo prirodno bogatstvo, imamo se s čime pohvaliti, imamo velike mogućnosti i samo ih treba znati iskoristiti. Široj javnosti treba približiti važnost rijeke Drave za našu županiju i potaknuti ju da te vrijednosti koristi u znanstvenom i turističkom smislu, ali i u smislu zaštite prirode. Vrijeme je da Drava dobije svoje mjesto u našoj županiji – smatra dožupan Ratimir Ljubić.

Snimila Nela Carek.

Svim sudionicama današnjeg Info dana Željka Kolar prvo je predstavila projekt Javne ustanove “coop MDD” kojemu je cilj uskladiti prakse upravljanja u 12 zaštićenih područja duž prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav i podići svijest o jedinstvenoj prirodnoj vrijednosti “Europske Amazone” i dobrobitima koje dinamični riječni ekosustavi pružaju lokalnim zajednicama.

Nakon predstavljanja svih projekata uslijedila je rasprava na koji način aktivnosti projekta “coop MDD” povezati s aktivnostima drugih projekata.

zatvori