Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Legendarne Podravkine ambalaže, fotografije i marketing predstavljeni na jedinstvenoj izložbi

Jedinstvena izložba pod nazivom ‘Podravka – industrijska baština’ otvorena je večeras u Galeriji Koprivnica. Riječ je o primjercima najstarije Podravkine ambalaže i industrijske fotografije iz dviju zbirki Muzeja grada Koprivnice.

Time su koprivničkoj i široj publici po prvi puta predstavljeni počeci Podravke, industrijske fotografije i dizajna ambalaže, komercijalne komunikacije i arheologije marketinga u Hrvatskoj, i to u godini u kojoj Podravka obilježava šest desetljeća svojih već legendarnih brendova: kokošje i goveđe juhe, goveđeg gulaša i kokošje paštete. Uz to, Muzej grada Koprivnice na ovaj se način uključio u kampanju PODRAVKA – LEGENDE posvećene upravo ovim proizvodima, a izložba je otvorena i povodom Dana grada Koprivnice.

– Kada smo prije tri godine radili reviziju muzejske građe, shvatili smo da je ovo nešto što se ne viđa svaki dan – rekao je na otvorenju ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. – Upravo je naš osnivač dr. Leander Brozović u fasciklima počeo prikupljati i sistematizirati ambalažu iz 50-ih godina. Čuvao ju je za neka nova vremena, a ta vremena su danas stigla.

Čimin je najavio i kako će Podravkin Muzej prehrane krenuti u izradu stalnog postava, po čemu će biti jedinstven u Hrvatskoj, a i velik dio građe s ove izložbe tamo će naći svoje mjesto. To je u svom obraćanju naglasio i direktor Podravkinog poslovnog programa Kulinarstvo Krunoslav Bešvir, rekavši kako bi to trebao biti muzej spreman za novo doba.

Autorica izložbe, viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić napomenula je da Muzej planira ovu građu prijaviti kao pokretno kulturno dobro Republike Hrvatske, te emotivno ispričala kako su mnogi Koprivničanci uz nju posebno vezani. – Ovo je izložba koja je posvećena mom tati, Dunjinom tati, Dubravkinom tati, svim očevima iz naših Podravkinih zgrada – rekla je, zaključivši kako su Podravka i Koprivnica “dvije strane istog novčića”.

Prorektor Sveučilišta Sjever Mario Tomiša istaknuo je kako se kroz ovu izložbu vide tri dostignuća: inovativnost i kreativnost Koprivničanaca i Podravkaša u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata, vrhunska ambalaža koja funkcionira i danas te arheologiju dizajna, hvalevrijednu nakon toliko godina.

– Mi Podravkaši, Koprivničanci često smo malo preskromni i ni sami ne znamo što imamo. Mislim da bi ova izložba trebala na jednu malo širu turneju jer imamo se čime pohvaliti – kazao je Tomiša.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić koji je još jednom podsjetio na važnost Podravke za Koprivnicu i cijeli ovaj kraj. – Stvorio se taj jedan veliki gigant, ogroman za to doba ne samo u Podravini nego i šire. Podravka je bila motor rasta koji je za sobom vukao i nove škole i nove dvorane i nove zgrade, u konačnici i sport i kulturu i sve ono čime se danas s pravom zahvaljujući ovom kraju i Podravki dičimo.

Izložba “Podravka – industrijska baština” može se razgledati do 9. prosinca u radno vrijeme Galerije Koprivnica: ponedjeljkom od 10 do 15 sati, od utorka do petka od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 14 sati.

zatvori