Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO Pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa Dario Špehar: Hrvatska je u samom vrhu svjetske gastronomije

Svečana dodjela nagrada pobjednicima ovogodišnjeg Hrvatskog kuharskog kupa održana je danas u Podravkinom restoranu Štagelj. Riječ je o natjecanju koje već tradicionalno organizira Hrvatski kuharski savez i u kojemu je 40-ak kuhara u pet hrvatskih gradova dokazivalo svoje umijeće u pripremanju predjela, glavnih jela i deserta.

Podravka je pokrovitelj Hrvatskog kuharskog saveza i Hrvatskog kuharskog kupa od samih početaka te ih prati na svim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu, istaknuo je potpredsjednik Saveza i Podravkin promotor kulinarstva Dražen Đurišević, te dodao da ta suradnja seže i dublje:

Dražen Đurišević.

– Mi zajedno s kuharima iz Kuharskog saveza osmišljavamo i testiramo nove Podravkine proizvode kako bi oni bili kvalitetniji i iskoristiviji u kuhinji.

Podravka pomaže Savezu da što bolje prezentira hrvatsku kuhinju jer Hrvatska, kao turistička zemlja, mora prednjačiti u segmentu gastronomije, rekao je Đurišević:

– Ono što je jako bitno je to da se nemamo čega sramiti. Prvenstveno moramo prezentirati, a to se u Hrvatskom kuharskom savezu u posljednje vrijeme puno radi, autohtone proizvode – proizvode koji su osmišljeni koji se rade kod nas, koje su jeli naši stari, i to je ono od čega mi moramo krenuti, od tradicije, kako bismo postigli vrhunsku gastronomiju u našoj zemlji.

Pobjednik ovogodišnjeg Hrvatskog kuharskog kupa je Dario Špehar, šef kuhinje Hotela Plitvice na Plitvičkim jezerima, ujedno i debitant u ovome natjecanju:

– Ovo mi je bio prvi nastup u Hrvatskom kuharskom kupu tako da nisam imao neka velika očekivanja, ali eto, uspio sam osvojiti prvo mjesto.

Hrvatska gastronomija izuzetno je jaka i u svjetskim okvirima, istaknuo je Špehar.

– Tu smo negdje u samom vrhu, to dokazuju i europska i svjetska prvenstva i Olimpijada gdje smo uvijek u samom vrhu, osvajamo i zlatne i brončane i srebrne medalje, tako da smo al pari sa svima, ne može nam praktički nitko ništa.

Drugo mjesto, uz vrlo mali zaostatak iza prvoga, osvojio je Ivan Tomas iz restorana Fontana Crnković iz Varaždina, a treći je bio Marin Pozder iz varaždinskog restorana Bedem. Njih dvojica isti su plasman ostvarila i prošle godine.

zatvori