Četvrtak, 18. travnja 2024.

Djelatnici u kulturi traže da im se osnovice za plaće izjednače s onima u Gradskoj upravi, u protivnom najavljuju štrajk ili prosvjed

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi već više godina neuspješno vodi pregovore u Koprivnici oko reguliranja materijalnih prava, odnosno izjednačavanja osnovica za izračun plaća zaposlenih u gradskim kulturnim ustanovama s onima zaposlenih u Gradskoj upravi. Upozorenje je to koje je javnosti odaslano s konferencije za novinare održane u Galeriji Mijo Kovačić.

Ivan Valent iz sindikalne podružnice u Muzeju grada Koprivnice konkretno je naveo da su pregovori oko izjednačavanja plaća počeli jako davno. Manje povećanje, samo 6% u tri godine, bilo je od 2006. i 2008. godine. I to je, kaže, za sada sve:

– Trenutna osnovica plaća zaposlenika u kulturi je 3350 kuna. U Gradu Koprivnici to je 4400 kuna. Riječ je o 31,2% i najvećoj razlici u osnovici plaća između ustanova u kulturi i jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj. Ovakva diskrepancija je stvarno izuzetna.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Kulturni sindikalist Valent primijetio je da se u Koprivnici iznimno diče gradskim kulturnim ustanovama, no istovremeno ih zanemaruju i omalovažavaju:

– Da dovoljno cijene zaposlene u kulturnim ustanovama, izjednačili bi osnovice za plaće. Zašto bi netko tko radi u Gradskoj upravi, a ima istu stručnu spremu, imao veću plaću od zaposlenih u ustanovama u kulturi? Po čemu su oni više vrijedni? Po čemu zaslužuju imati veću osnovicu ako svi imamo isto obrazovanje?

>> Kulturne ustanove morat će smanjiti broj zaposlenih, Jakšić: Nedopustivo je da najveći dio njihovih sredstava ide u plaće

Petar Lukačić, sindikalist iz Knjižnice i čitaonice Fran Galović, primijetio je da je 2013. godine, nakon potpisanog Kolektivnog ugovora sa zaposlenicima u kulturi, Grad Koprivnica povećao mase plaća i zaposlio nove ljude u Gradskoj upravi:

– Mi ni u jednom trenu ne sporimo da su ti zaposlenici potrebni Gradu Koprivnici. Samo želimo skrenuti pozornost na to da je za povećanje mase plaća bilo sredstava i da je Grad Koprivnica ta sredstva iskoristio za povećanje mase plaća u Gradu Koprivnici, dakle u Gradskoj upravi.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Iako su za sada iscrpili sve mogućnosti, u sindikatu vjeruju da će nastaviti pregovore i da će u Gradu pristati na izjednačavanje plaća tijekom sljedeće tri godine. U protivnom, bit će primorani organizirati sindikalne akcije, najavio je glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u Kulturi Domagoj Rebić:

– Ako ni nakon toga Grad ne bude imao sluha, sindikat će biti primoran, sukladno Zakonu o radu, provesti postupak mirenja kao pretpostavke organiziranja štrajka ili prosvjeda zaposlenih u kulturnim ustanovama. Nikome od naših kolega, ni nama u sindikatu, nije u interesu štrajk ili zaustavljanje rada. Mi želimo raditi i zaraditi svoje plaće. Međutim, ako godinama nailazimo na takav čvrst i nepremostiv zid i nerazumijevanje, nažalost bit ćemo primorani ići i u tom smjeru.

Iz Sindikata zaposlenih u kulturi istakli su da su molbu za nastavak pregovora u Gradsku upravu poslali prije tri tjedna, no odgovora zasad nisu dobili. A koprivničke kulturne ustanove – i Pučko otvoreno učilište, i Knjižnica i čitaonica Fran Galović, i Muzej grada Koprivnice – ostvaruju iznadprosječne rezultate. Grad Koprivnica zahvaljujući njima svijetli je primjer u Hrvatskoj, pa je vrijeme i da se rad djelatnika u kulturi adekvatno vrednuje kroz plaću, zaključio je glavni tajnik Hrvatskog sindikata djelatnika u Kulturi Domagoj Rebić.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.
zatvori