Petak, 29. ožujka 2024.

Brojni izlagači i posjetitelji na otvorenju 21. Obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije

Najvažnija županijska manifestacija posvećena promociji obrtništva i gospodarstva – 21. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije, ove je godine okupio oko 230 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, a svečano je otvoren u petak, 9. studenoga u Križevcima.

Glavna tema Sajma, koji se od 9. do 11. studenoga održava na prostoru sportske dvorane Osnovne škole Ljudevita Modeca, je “EU fondovi za poduzetnike”, pokrovitelj je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a županija partner Bjelovarsko-bilogorska županija. I ove je godine interes izlagača iznimno velik, a poduzetnici i obrtnici svoje proizvode i usluge predstavljaju na 1.700 m2 zatvorenog i 2.500 m2 otvorenog izložbenog prostora.

Dobrodošlicu gostima i izlagačima poželio je župan Darko Koren, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora Sajma, uputivši zahvale svima uključenima u organizaciji, a posebno domaćinu Gradu Križevcima, Obrtničkoj komori Koprivničko-križevačke županije koja je nositelj tehničke organizacije Sajma, partneru manifestacije Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i pokrovitelju Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. Također je posebno pozdravio 40-ak gospodarskih savjetnika u stranim diplomatskim misijama iz 28 zemalja svijeta čiji je posjet Sajmu dao dodatnu gospodarsku dimenziju.

“Učinkovito korištenje EU fondova od iznimne je važnosti za razvoj našeg gospodarstva, posebno malog i srednjeg poduzetništva i obrta, te se nadamo kako ćemo svim aktivnostima koje smo pripremili doprinijeti boljoj informiranosti poduzetnika i obrtnika, a time i njihovom boljem poslovanju. Nije slučajno da je tema sajma EU fondovi jer je Grad Križevci, kao najuspješniji, dobio veliko priznanje nadležnog Ministarstva za rezultate koje je postigao u privlačenju EU sredstava. Mogu s ponosom reći kako je županijsko gospodarstvo i u 2017. godini ostvarilo pozitivne ekonomske pokazatelje, a posebno nas veseli povećanje broja trgovačkih društava na 1.809, a aktivno je i 1.242 obrta, također više nego prošle godine”, kazao je župan te dodao kako, osim 3.051 gospodarskog subjekta, realni sektor Županije karakterizira kontinuirani višegodišnji pozitivan poslovni rezultat, a gospodarski subjekti na tržištima su ukupno ostvarili 12,6 milijardi prihoda i primitaka.

kckzz.hr

U svom osvrtu na županijsko gospodarstvo, župan je dodao kako u odnosu na produktivnost po zaposleniku, ono zauzima visoko 5. mjesto u državi, te kako investicije u realnom sektoru upućuju na kontinuitet budućeg rasta i razvoja. Još je dodao kako je i dalje najznačajnija prerađivačka djelatnost, na čelu s Podravkom koja je lokomotiva gospodarskog razvoja ovog prostora, a spomenuo je i kako su u sektoru građevinarstva porasli ukupni prihodi te ostale uspješne županijske tvrtke.

“U vremenu koje je pred nama, procjene su kako će na realni sektor pozitivno utjecati pristup bespovratnim sredstvima, Vladina kreditna politika nižih kamata, konkurentnost proizvoda i tržišno valorizirana orijentacija izvozu, izgradnja ključne prometne infrastrukture, pri čemu treba posebno naglasiti gradnju drugog kolosijeka pruge Dugo Selo-Križevci i brze ceste Križevci-Koprivnica te javne investicije, prvenstveno u gradnji vodno-komunalne infrastrukture i sustava za gospodarenje otpadom. Potvrdu i podršku za projekte prometne infrastrukture i gospodarenja otpadom dobili smo i od ministara Olega Butkovića i Tomislava Ćorića, prilikom njihovog posjeta Županiji”, istaknuo je župan te na kraju svog obraćanja pozvao posjetitelje da se uključe u program Sajma, koji je i ove godine iznimno bogat i raznovrstan, dok je izlagačima poželio mnogo novih poslovnih kontakata i uspješno predstavljanje.

Sajam je otvorio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić koji je uputio pozdrave u ime ministra Darka Horvata te poručio: “Ovaj Sajam daje nam vjeru kako je kroz poduzetništvo i obrtništvo moguće ovu zemlju napraviti boljim mjesto za život, a županije i gradovi u svojim će programima uvijek imati punu podršku Vlade RH. Kada govorimo o poduzetništvu, za sve je osnova infrastruktura, posebno prometna o kojoj smo čuli od župana, a važno je naglasiti i kako je Županija vrlo uspješna u dobivanju potpora za poduzetnike. Nadamo se i daljnjoj zajedničkoj suradnji te pozivamo poduzetnike da iskoriste potencijale koji su im na raspolaganju te da svi zajedno gledamo u budućnost s optimizmom.”

kckzz.hr

Dobrodošlicu u ime domaćina, Grada Križevaca, poželio je i gradonačelnik Mario Rajn, kazavši: “Grad partnerski i s ponosom već 21. godinu surađuje na ovom projektu, koji je prilika da se gospodarski uzdignemo i ostvarimo nove poslovne prilike. Što se tiče budućnosti, moram jasno reći kako samo zajedničkim djelovanje svih dionika možemo zadržati mlade kroz investicije, rast gospodarstva i uključivanje u rad lokalne zajednice. Križevci su žarište kapitalnih investicijskih projekata, posebno prometne i vodnokomunalne infrastrukture, a titula šampiona EU projekata nam je lijep dodatak, ali obveza za iduće godine. Zahvaljujem svima na dosadašnjoj suradnji, nadamo se još većim uspjesima u realizaciji naših planova te vam želim da uživate u programu Sajma i Križevcima.”

kckzz.hr

Zahvale na pozivu na partnerstvo Sajmu uputio je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, dodavši kako mnogo toga povezuje Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju: “Suradnja među našim gospodarstvenicima postoji već duže vrijeme, a ovo je prilika da ju produbimo i ovdje predstavimo naše proizvode i posebnosti. Kada govorimo o EU fondovima, pozdravljamo svaki korak da europska sredstva približimo gospodarstvenicima te vjerujemo kako je pred nama dobro razdoblje za poslovni razvoj, o čemu svjedoče brojni ekonomski pokazatelji. Izlagačima želim nove suradnje, zahvaljujem našim domaćinima i veselim se sudjelovanju u Sajmu.”

kckzz.hr

U ime županijske Obrtničke komore obratila se predsjednica Irena Kovačić koja se osvrnula na prilike i potencijale županijskog gospodarstva, dok je član Skupštine HGK Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec govorio o glavnim izazovima hrvatskog gospodarstva i na koje ih načine riješiti te je zahvalio organizatorima i sudionicima ove manifestacije.

Uz otvorenje, održan je tradicionalni izbor najstražarice Križevačke djevojačke straže, a ove je godine najboljom proglašena Sara Jelušić, dok su titule prve i druge pratilje pripale Loreni Filipašić i Emi Heruc. Prigodne poklone uručio im je gradonačelnik Rajn, a nakon toga je održan program krštenja mošta po Križevačkim štatutima, u kojemu je s oduševljenjem sudjelovao i župan Bajs.

Nakon svečanog otvorenja, župan je u pratnji zamjenika Darka Sobote i Ratimira Ljubića, predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara i ostalih suradnika, zajedno s direktorom Sajma i tajnikom županijske Obrtničke komore Božom Baraćem i gostima obišao izlagačke prostore te pozdravio poduzetnike, obrtnike i predstavnike institucija i tvrtki.

Svečanosti otvorenja još su prisustvovali saborski zastupnik i izaslanik Predsjednice RH Branko Hrg, saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Damir Felak, predstojnik Ureda državne uprave u KKŽ Tihomir Kvakarić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Bojana Hribljan, zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, potpredsjednici Županijske skupštine Verica Rupčić i Marijan Ružman, zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž, glavna tajnica HGK Marina Rožić, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Marko Katanović, brojni predstavnici gradova, općina, općinskih i gradskih vijeća te članovi Županijske skupštine, predstavnici institucija, tvrtki i gospodarstvenika, među kojima valjda izdvojiti predstavnike Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i udruženja obrtnika, predstavnici Općine Čitluk, Grada Zalakarosa i Hercegbosanske županije, gospodarski savjetnici u diplomatskim misijama, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova te ostali gosti.

Ova manifestacija održava se u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, a suorganizatori su Grad Križevci, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Koprivnica, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije koja je ujedno i nositelj tehničke organizacije, Udruženje obrtnika Križevci, PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Grada Križevaca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije.

Program Sajma obilježit će Regionalni dani EU fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Sajam EU fondova, prezentacije obrtničkih zanimanja i programa za dodjelu bespovratnih potpora za poduzetnike te brojne radionice, a posjetitelje očekuje i Martinje po križevačkim štatutima, promocija autohtonih jela i pića kroz projekt Okusi Podravinu i Prigorje, revija frizura i modna revija, izbor najatraktivnijeg izložbenog prostora te izložba malih životinja. Zasigurno će pažnju privući i nagradne igre, i to nagradna igra Komunalnog poduzeća i nagradna igra Sajma, gdje su pripremljene vrijedne nagrade. U nagradnoj igri sudjeluje se kupnjom ulaznica, a sponzori su Prima namještaj, Poljocentar Križevci i Zepter.

kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
kckzz.hr
zatvori