Petak, 19. travnja 2024.

Bakovljanke slave značajan jubilej: 40 godina udruge žena i dva desetljeća ‘Čehanja perja’

Udruga žena Bakovčice sutra slavi veliki jubilej. Iza njih je 40 godina kontinuiranog rada te 20 godina manifestacije ‘Čehanje perja’ po kojoj su Bakovljanke poznate diljem županije pa i šire.

Sve ove godine, Udruga žena Bakovčice djeluje na različitim poljima – sa svojim su slasticama i nadaleko poznatim štrukljima neizostavan je dio gradskih i županijskih manifestacija, a ime naše županije, grada i samih Bakovčica prenose na različitim sajmovima u drugim županijama pa i van granica Lijepe naše.

Snimio Marko Posavec.

Ponosne su vlasnice Plakete grada Koprivnice i županije Somogy iz Mađarske te brojnih priznanja gradske i županijske turističke zajednice. No, posebno ih veseli to što im se pridružuju i mlađe članice te članice koje nisu iz Bakovčica.

– Moram iskreno reći da je mlađe članice teže motivirati jer često imaju izgovor da imaju posao i obitelj, međutim i mi članice udruga žena to imamo. Ipak smo, uz sve te izgovore, u zadnjih nekoliko godina pridobile i nekoliko mladih žena. Voljela bih napomenuti i da imamo određeni broj članica iz Koprivnice koje su nam se javile, a koje su na neki način rodbinski povezane s Bakovčicama, ali i one koje nemaju nikakve veze s Bakovčicama, ali žele biti članice naše udruge – pohvalila nam se predsjednica Udruge žena Bakovčice Draženka Gačan.

Snimio Marko Posavec.

Bakovljanke dugi niz godina rade i na očuvanju običaja i tradicije našeg kraja. Već dvadeset godina kroz jedinstveni igrokaz nastoje prikazati kako se prije pola stoljeća čehalo perje.

– Mi se sve jako dobro znamo i program ne pripremamo dugo. Vjerovali ili ne, na kraju to izgleda kao da smo puno vježbale, a zapravo se spontano nadovezujemo jedna na drugu. Više vremena potrošimo na upjevavanje jer pronalazimo stare napjeve, pjesme Bilogore i Podravine, koje tako čuvamo od zaborava. Trudimo ih se uklopiti u naš program – kaže predsjednica Udruge.

Svečana proslava i ove će godine biti u Društvenom domu u Glogovcu, a kulturno-umjetnički program počet će u 18 sati.

Snimio Marko Posavec.
zatvori