Petak, 26. travnja 2024.

Željko Šemper: Rekao sam ministru Paviću da je to za mene mirovinska restrikcija, a ne reforma

U Hrvatskoj stranci umirovljenika nisu zadovoljni predloženom mirovinskom reformom.

Rekao je to dugogodišnji aktivist HSU-a Željko Šemper upozorivši da njegova stranka ima jasan zadatak:

– Zadatak Hrvatske stranke umirovljenika svakako je poboljšanje uvjeta i boljih mirovina, osobito kad se govori o prevelikoj razlici između prosječne mirovine i prosječne plaće. Mi kao stranka to možemo ostvariti preko saborskih zastupnika, u ovom slučaju njihovim pokušajima jer HSU je u ovom mandatu u opoziciji. A kao što je poznato, opozicija može upozoravati, davati amandmane, no znamo kako oporbene inicijative završavaju.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

No Šemper nije samo član političke stranke. Od prvog dana svog umirovljenja učlanio se u Maticu umirovljenika koja ga je delegirala u Nacionalno vijeće za umirovljenike i starije osobe gdje više nego aktivno djeluje. No kako je riječ o savjetodavnom tijelu hrvatske Vlade, njegovi prijedlozi nisu obvezujući. A s predloženom mirovinskom reformom, kaže Šemper, se ne slažu:

– Naravno da nismo zadovoljni ovom reformom. Ja sam i ministru Marku Paviću rekao da za mene to nije reforma. To je više mirovinska restrikcija jer se praktički režu prava koja smo mi ostavili kao koalicijska vlada 2014. godine. Bilo je to vrijeme krize i teške financijske situacije, no uspjeli smo postići puno pomaka i dobre stvari za naše umirovljenike. A sada – raste BDP, raste gospodarstvo, hvalimo se suficitom, no za umirovljenike – za tu najugroženiju skupinu našeg društva, novca nema. No zato ga ima za neke druge skupine koje su se usprkos dosadašnjim povlasticama u posljednje vrijeme izborile i za odatne. Za njih se povećavaju financijska davanja.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

A premda u prijedlogu mirovinske reforme ima i pozitivnih pomaka, umirovljenici ne mogu biti zadovoljni onim što daje najnovija reforma, upozorava Šemper, jedan od kreatora prijedloga koje je iznjelo Nacionalno vijeće. Upozorio je i da je javna rasprava, umjesto pripisanih 30, trajala svega 15 dana. No vjeruje da još uvijek nije sve palo u vodu:

– Još uvijek postoje šanse do drugog čitanja. Prijedlog prvo ide na vladu pa u sabor. Zakon bi trebao biti donesen 15. prosinca, a njegova je primjena najavljena od 1. siječnja iduće godine. Nacionalno vijeće ima zakazanu sjednicu za 09. studenoga. Nadam se da će neki od naših prijedloga, posebno kad govorimo o usklađivanju formule mirovina koju sam predložio – da se konačno ukine dio 50 : 50, te da se i u prvom i drugom polugodištu – 01. siječnja i 01. srpnja usklađivanje mirovina obavlja samo po omjeru 70:30.

Sve drugo, i dosadašnji način usklađivanja – upozorava Šemper, bili su primjeri zakidanja umirovljenika:

– Ono što smo trebali dobiti po osnovi povećanja mirovina nismo dobili 1. srpnja nego tek u travnju naredne godine. Tu se još može nešto poboljšati, no vidjet ćemo što će na sve reći resorno Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Kao jednu od nepravdi koje treba ispraviti u HSU-i ističu i institut obiteljske mirovine. U zapadnim zemljama moguće je dobivati vlastitu i mirovinu preminulog bračnog druga, što hrvatske vlasti za sad odbijaju primjenjivati. Recimo i da u Hrvatskoj muškarci imaju u prosjeku 16% veće mirovine od žena.

zatvori