Četvrtak, 18. travnja 2024.

UOČI SVIH SVETIH Gordana Špoljar Andrašić izlaže ‘Memorabilijar’ u staroj mrtvačnici

Ususret blagdanu Svih svetih, u staroj mrtvačnici na koprivničkom Gradskom groblju ‘Pri Svetom Duhu’ bit će otvorena izložba ‘Memorabilijar’ umjetnice Gordane Špoljar Andrašić.

Koprivničko groblje je od travnja 2017. član Udruge znamenitih groblja Europe. Na grobljima diljem Europe organiziraju se razna događanja, koncerti, izložbe i radionice, kako bi građanima približili groblja kroz njihovu povijesnu i kulturnu važnost.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi iz ciklusa “Memorabilijar” koji izražavaju duboku potrebu za značenjem, za poetskom metaforom, za sentimentalnim putovanjem u prošlost, za iskrenu emotivnu zabilješku. “Bjelina je”, kao što piše Iva Körbler, “signal potrebe za ovladavanjem vlastitih granica percepcije i sjećanja kroz koji ulazi vanjski svijet, iskustvo i memorija drugih ljudi i tuđi nemir. Poput filtera, ona čisti i kristalizira važna sjećanja. Krhki fragmenti reljefne papirnate materije uvjerljivo će vas voditi prema metafori o krhkosti pamćenja, uspomena, iskustava, emocija, no bez imalo doslovne banalnosti.”

Izložba će biti otvorena u petak, 26. listopada u 12 sati ispred stare mrtvačnice na Gradskom groblju “Pri Svetom Duhu”, uz glazbenu pratnju učenika Umjetničke škole “Fortunat Pintarić”, a moći će se razgledati do 5. studenoga.

O autorici

Gordana Špoljar Andrašić (Molve, 1965.) je samostalna umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu. Do sada je priredila preko 40 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Koprivnici.

zatvori