Četvrtak, 25. travnja 2024.

Umirovljenici pokrenuli inicijativu: Žele da svaka zgrada s četiri i više katova ima dizalo

Hrvatska stranka umirovljenika pokrenula je inicijativu za prikupljanje potvrda o postojanju interesa za ugradnju dizala u zgrade s četiri i više katova.

Kao i diljem Hrvatske, aktivisti HSU-a aktivirali su se i u našoj Koprivničko-križevačkoj županiji. Rekao je to na današnjoj konferenciji za medije, predsjednik županijske organizacije HSU-a Željko Pintar:

– Mi smo u našim gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu pokrenuli akciju prikupljanja potvrda predstavnika stanara ili nadležne gradske službe o postojanju interesa za ugradnju dizala u višekatne zgrade od četiri kata na više. Mislim da nije potrebno naglašavati što bi ovakav projekt značio za naše stare, bolesne, nepokretne i  invalidne osobe, ali i za druge građane – za majke s malom djecom i kolicima, u hitnim okolnostima kad treba intervencija hitne pomoći. Problemi su veliki i mislim da bismo ugradnjom dizala riješili velike probleme građana.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Ovom problematikom, pojašnjava Pintar, HSU se bavi gotovo dvije godine, zajedno s Udrugom umirovljenika Hrvatskih telekomunikacija i Hrvatske pošte koji su izradili evidenciju višekatnih stambenih zgrada u Hrvatskoj u kojima postoji zanimanje za ugradnju dizala. No u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU misle da takvog interesa nema, upozorava Pintar:

– U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU negiraju da postoji zanimanje za u gradnju dizala u višekatne stambene zgrade kao zaseban projekt neovisno o energetskoj obnovi zgrada. Mi raspolažemo relevantnim informacijama da bi Europska komisija prihvatila takvu zasebnu mjeru u programima mobilnosti građana, dostupnosti stana i zaštite slabijih kategorija građana, ako Vlada RH i nadležno ministarstvo promijene Operativni program 2014 – 2020. Financiranje Europske unije iznosilo bi 85% pojedinog projekta ugradnje dizala u stambenu zgradu.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Aktivisti, kaže Pintar, imaju potvrde koje moraju ispuniti i potpisati predstavnici stanara. To nije obvezujući dokument već samo potvrda da interes za ugradnju dizala postoji i argument prema nadležnima da izmjene Operativni program i tako omoguće da povučemo europski novac za ugradnju dizala. A prema njegovim saznanjima samo u Koprivnici ima više od stotinu zgrada s četiri i više katova u kojima postoji stvarna potreba ugradnje dizala.  Ne iskoristimo li tu mogućnost sada, poručuju iz HSU-a, poslije 2020. godine novac za tu namjenu pokupit će ostale članice poput Rumunjske. A ugradnjom dizala, povećat će se kvaliteta života svih građana, ne samo starih, zaključuju.

– Želimo dokazati da interes postoji. Najgore je što novca ima a nije taknut. Ako ih ne ulovimo do 2020., otići će u druge zemlje, poručio je Pintar te pozvao građane da se za sve dodatne informacije slobodno obrate Hrvatskoj stranci umirovljenika.

zatvori