Četvrtak, 25. travnja 2024.

TJEDNA PROGNOZA Jutarnje magle i bablje ljeto

Nakon ne baš izraženog pogoršanja vremena koje nas je donekle možemo reći zahvatilo za produženi vikend, vrijeme će se od utorka stabilizirati. Zapravo, toliko stabilan tjedan kakav je pred nama već dugo nismo imali, a može se sažeti u svega nekoliko riječi: puno sunca, jutarnje magle, ujutro oko 10, popodne oko 20 stupnjeva.

Danas do kraja dana vrijeme će biti sve ljepše i mirnije. Promjena u odnosu na prethodna dva dana vidljiva je po smjeru vjetra – umjesto južnoga zapuhao je sjeverni. Ni nakon zalaska Sunca neće biti jako hladno.

Utorak nam donosi puno sunčanog vremena, no bit će dosta vlage u zraku pa je ujutro izgledna magla koja se ponegdje može i dulje zadržati. Puhat će slab istočni povjetarac, ujutro ćemo mjeriti oko 8 do 10, poslijepodne do 23 stupnja.

Vrlo slično vrijeme nastavit će se i u srijedu pa sve do kraja tjedna, stoga barem zasad nema potrebe posebno izdvajati dane jer će se razlikovati eventualno po trajanju jutarnje magle i temperaturi, koji stupanj više-manje. Bit će, u svakom slučaju, ugodno. Neke značajnije promjene vremena nema na vidiku.

Definicija stabilnog vremena; prognoza modela ECMWF za Koprivnicu za sljedećih 7 dana. Izvor: DHMZ / meteo.hr

Prevlada li u narednim danima sunce nad maglom, a vjerojatno hoće, bit će to razdoblje koje zovemo babljim ili miholjskim ljetom – topli, stabilni dani u kojima uživamo obično u ranoj i srednjoj jeseni, iako se mogu dogoditi i kasnije. Više o babljem ljetu možete pročitati ovdje.

Takvo vrijeme karakteriziraju i rojevi sitnih mušica i brojne niti paučine koje plove zrakom. Stari su Podravci govorili: “pavočine se žene”.

Za ‘babljeg ljeta’, brojne niti paučine prekrivaju podravska polja. Snimio Marko Posavec (arhiva).
zatvori