Srijeda, 24. travnja 2024.

Piškornica drastično smanjuje kapacitet odlagališta i izlazi iz poslova odvoza otpada, u suradnji s općinama osniva se Drava Kom

Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica nadomak je prvog konkretnog koraka u svojoj izgradnji – dovršetka izrade Studije izvedivosti, nakon čega slijedi apliciranje na EU fondove.

Rekao je to novinarima na konferenciji za medije u novom koprivničkom sjedištu Piškornice direktor Mladen Ružman te najavio početak procesa restrukturiranja kako bi sve bilo podređeno glavnom cilju – izgradnji Centra:

– U takvoj situaciji, kada smo se približili na korak do prvog ozbiljnog koraka u izgradnji Centra, procijenili smo da je potrebno izvršiti poslovno i organizacijsko restrukturiranje unutar, uvjetno rečeno, grupe Piškornica.

Prva “žrtva” restrukturiranja bit će Piškornica – sanacije koja će do kraja godine biti pripojena matičnom društvu ili likvidirana. Drugo društvo, Piškornica sanacijsko odlagalište, također će se prilagoditi konačnom cilju – izgradnji RCGO-a, i to na način da se prestane baviti odvozom i skupljanjem otpada. To bi, u konačnici, preuzele općine, najavio je Ružman:

– Općine su našle zajednički interes da se udruže s nama i da se izdvajanjem ove djelatnosti uspostavi novo društvo koje smo mi radno nazvali Drava Kom.

Mladen Ružman. Snimio Marko Posavec.

Općine koje su trenutno uključene u pregovore oko udruživanja u Drava Kom su Koprivnički Ivanec, Rasinja, Hlebine, Peteranec, Gola, Virje, Novo Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete. Pri tome bi općine bile većinski, a Piškornica – sanacijsko odlagalište manjinski suvlasnik i u roku od otprilike godinu dana od osnivanja društva iz njega bi izašla.

A sa smanjenim opsegom djelatnosti neizbježno bi došlo i do smanjenja broja radnika, no za koliko točno bit će poznato tek u trenutku osnivanja Drava Koma, najavio je Ružman:

– Povećanje broja suvlasnika u tvrtci Drava Kom jasno da ima utjecaja na broj zaposlenih. To danas ne možemo reći. Mi imamo ambicije ili očekivanja da to budu sve ove općine, a u dogledno vrijeme očekujemo da se pridruže i one koje nisu ovog trenutka pristupile.

Marijan Blažok. Snimio Marko Posavec.

Jedna od najvećih promjena odnosi se na kapacitet odlagališta Piškornica koji je drastično smanjen, na 38 i pol tisuća tona u 2019. te 35 tisuća tona u godinama do 2023. i planirane izgradnje RCGO-a. Piškornici će to donijeti oko četiri i pol milijuna kuna manji prihod, ali bilo je nužno jer odlagalište ne bi moglo primiti tolike količine otpada do izgradnje RCGO-a, objasnio je direktor Piškornice – sanacijskog odlagališta Marijan Blažok:

– Kapaciteti odlagališta koje smo mi zatekli nisu bili na takvoj razini da se može zaprimati preko 70 tisuća tona jer bi u tom slučaju odlagalište bilo zatvoreno već 2020. ili 2021. Ostao bi prostor od dvije godine u kojem cijela Koprivničko-križevačka županija, osim dijela križevačkog područja, ne bi imala gdje odlagati otpad.

Preostali kapacitet više je nego dovoljan za miješani komunalni otpad s područja četiri županije, uz ograničenja za odlaganje industrijskog otpada, zaključio je Blažok.

zatvori