Četvrtak, 25. travnja 2024.

SVI ZADOVOLJNI Koren: Dobili smo realne rokove, Jakšić: Usmeno je sve dobro, želimo to na pismeno

Jučerašnje najave ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića o realizaciji Koprivničko-križevačkoj županiji važnih projekata prometne infrastrukture ocijenjene su više nego dobro.

Župan Darko Koren, kao izabrani zastupnik Podravaca i Prigoraca, na upit Drave.info zadovoljan je ministrovim najavama:

– Uz sve ovo što smo danas čuli, najmanje je važno jesam li ja zadovoljan. Mogu reći da sam ja osobno zadovoljan. No, i ostali sudionici u ovom procesu trebaju biti zadovoljni, odnosno treba potpora i najodgovornijih da se ovi projekti doista i realiziraju. Sve ovo što smo danas čuli vrlo je optimistično. Postavljeni su realni rokovi, nisu nekakva nerealna pusta obećanja koja je nemoguće izvršiti. Smatram da smo danas u potpunosti definirali problematiku prometne infrastrukture u svim segmentima. Dobili smo jasne odgovore, dinamiku, rokove, sredstva. Imamo potporu i saborskih zastupnika, ali i jedinica lokalne samouprave koje su spremne odigrati svoju ulogu kad je riječ o prostornoplanskim politikama, što je također bitno. Ako me baš pitate – jako sam zadovoljan – zaključio je župan.

>> VIDEO Ministar Butković najavio kada počinje gradnja nastavka brze ceste prema Koprivnici

Najglasniji proteklih tjedana na temu brze ceste, ali i drugih projekata za naš kraj, bio je nezavisni Željko Lacković. Stoga je rezultatima jučerašnjeg sastanka zadovoljan, no nije propustio reći da nam predstoje nova lobiranja kako bi dokumentacija doista bila spremna za apliciranje 2020. godine:

– Ja sam dosta istupao u medijima po pitanju prometa. Mislim da je dolaskom ministra Butkovića i njegovih suradnika dana još jedna prilika politici našeg kraja. U zaključcima su navedeni rokovi, ali traže iznimno lobiranje, kod Ministarstva zaštite okoliša i svih onih koji sudjeluju u izradi projektne dokumentacije, da bismo bili spremni, kao što je rekao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta gospodin Škorić, 2020./21. za otvaranje nove prometne omotnice. Ukoliko nećemo imati spremnu dokumentaciju, jasno da se možemo predbilježiti za naredno razdoblje koje počinje 2027.

Snimio Marko Posavec.

Lacković, kojega su aktivno poduprli i njegovi nezavisni kolege, više je puta istakao da ima informacije kako u Hrvatske ceste nitko od naših lokalnih političara nije došao lobirati za našu cestu. Evo što je o tome rekao predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić:

– Apsolutno imam jako dobru suradnju sa svim načelnicima, gradonačelnicima, isto tako i sa županom. To se vidjelo i na ovom sastanku – veliki stupanj suglasja. Ja kao čelnik Hrvatskih cesta mogu izraziti zadovoljstvo svime što sam čuo danas. I svi ovdašnji čelnici istakli su vrlo dobru suradnju, kako s našom poslovnom jedinicom koja ovdje vodi operativne poslove upravljanja cestama, tako i sa svim našim planovima koje smo zacrtali i proveli u protekle dvije godine i zacrtali za ubuduće. Suradnja je na dnevnoj bazi.

I to smo sad raščistili. A čini se da razloga za zadovoljstvo itekako ima gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. S obzirom na ono što smo jučer čuli, njegov financijski pročelnik Zdravko Punčikar neće morati osigurati novac da Koprivnica sama – kako je kao krajnju mogućnost najavio gradonačelnik Jakšić – sama kupi potrebno zemljište za cestu i njenu infrastrukturu:

– Kad pričamo o samom sastanku, bio je korektan. S onim što je rečeno i usmeno zaključeno, mogu reći da smo zadovoljni. Sad je definitivno na nama kao gradu, županiji i našim saborskim zastupnicima da te usmene zaključke dobijemo i u pismenom obliku s jasnim rokovima koji su nam danas obećani i da se u svim narednim proračunima i projekcijama proračuna Vlade RH borimo za to. Svakako mi je važno i moram podcrtati – bez obzira na stranačke razlike, na prikupljanje političkih poena, moram zahvaliti ministru i predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta na korektnosti. Naime, bez obzira na nečiju demagogiju i populizam, ovi su ljudi jasno i glasno rekli da su prostorni planovi u redu i da Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija su adekvatan partner Hrvatskim cestama u provedbi brze ceste do Koprivnice. Bez obzira na to što neki pričali, galamili i kak’ to već ide.

Snimio Marko Posavec.

Na naš upit koje su daljnje obveze Grada Koprivnice, gradonačelnik Koprivnice je odgovorio:

– Nama je opet sugerirano da, kao što smo i do sada pratili sve ono što su Hrvatske ceste spuštale sa svojim lokacijskim zahtjevima, da to isto tako usklađujemo. No, riječ je o minimalnim zahvatima. Postojeća trasa više-manje u tom obliku ide.

A je li zadovoljan najavljenom dinamikom?

– Obećanom – da! Sad bih mogao reći da bi bilo bolje da odmah idu sve četiri trake, a ne samo dvije. No, do sad nismo imali apsolutno ništa. Ali, pričekajmo proračun, pričekajmo da sve dobijemo pismeno.

A da će svi najavljeni projekti doista biti i realizirani, uopće ne dvoji predsjednik podravsko-prigorskog HDZ-a, dožupan Darko Sobota. On je, treba li to uopće pojašnjavati, glavna spona s dužnosnicima državne politike. Jučerašnji dolazak ministra Butkovića sa suradnicima i njihove najave drži velikim uspjehom. To je, kaže Sobota, rezultat dvogodišnjeg ustrajnog i samozatajnog rada:

– Dijelim veliko zadovoljstvo što su Vlada i resorna ministarstva prepoznali naš trud i rad, ovdje na terenu u našoj županiji, u Podravini i Prigorju. Prepoznali su naša htijenja i nastojanja, sav naš rad i trud koji smo uložili kad je u pitanju prometna infrastruktura. Svi ćemo svjedočiti poboljšanjima koja će povećati kvalitetu života, ali i i sigurnost svih naših građana u našoj županiji – poručio je Sobota.

zatvori