Petak, 29. ožujka 2024.

PROMETNI CIRKUSI Iza nas je produženi vikend pun nesreća i prekršaja, sedam vozača uhićeno

Policijska uprava koprivničko-križevačka imala je pune ruke posla na podravskim i prigorskim prometnicama tijekom produženog vikenda.

U razdoblju od 5. do 8. listopada zabilježeno je čak 16 prometnih nesreća, sedam s ozlijeđenim osobama i devet samo s materijalnom štetom. Ozlijeđeno je 13 osoba, tri teže i deset lakše. Dogodile su se gotovo sve okolnosti koje obično vode do prometnih nesreća: vožnja na nedovoljnoj udaljenosti, oduzimanje prednosti prolaska, nepropisno uključivanje u promet, nepropisno mimoilaženje, nepropisno kretanje kolnikom, nepropisno pretjecanje i neprilagođena brzina.

No, za razliku od tipičnog vikenda, ovoga puta nijednu prometnu nesreću nisu izazvali mladi vozači. Dvije od tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama izazvali su vozači pod utjecajem alkohola.

Ukupno je sankcionirano čak 309 prometnih prekršaja, od čega se 47 odnosilo na alkohol, 108 na brzinu, 54 na nekorištenje sigurnosnog pojasa i 17 na nepropisno korištenje mobitela. Potonjih je sve više u policijskoj statistici, u skladu s najavljenim pojačanim nadzorom upravo tih prekršaja.

Dva su vozača zadržana u posebnim prostorijama do prestanka djelovanja opojnog sredstva, a sedam ih je uhićeno. Provedeno je pet žurnih prekršajnih postupaka, a tri vozača kojima je određeno zadržavanje predana su u bjelovarski zatvor.

Rekorder što se tiče alkohola bio je 53-godišnjak koji je u subotu oko 18:30 izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom u Borovljanima. Imao je 2,80 promila alkohola u organizmu i nakon završetka očevida smješten je u posebnu prostoriju do otriježnjenja. Više o toj nesreći pročitajte ovdje.

Za petama mu je bio i njegov vršnjak koji je u subotu navečer u Kozarevcu uhvaćen kako upravlja teretnim vozilom s 2,57 promila alkohola, a nije koristio ni sigurnosni pojas. Vozač je uhićen i na žurnom prekršajnom postupku proglašen krivim te kažnjen s 20 dana zatvora i rokom kušnje od šest mjeseci, novčanom kaznom od 500 kuna i zabranom upravljanja vozilima B kategorije šest mjeseci.

Rekorder što se tiče brzine uhvaćen je u petak poslijepodne u Virovskoj ulici u Novigradu Podravskom. Vozio je 128 kilometara na sat usprkos ograničenju brzine na 60.

Četiri mlada vozača sankcionirana su zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Najviše je “napuhao” 23-godišnjak u subotu iza ponoći u Križevcima – 0,89 promila. Iz policije ističu da su tijekom vikenda mladi vozači sankcionirani i zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog korištenja mobitela.

zatvori