Utorak, 16. travnja 2024.

DOBRE VIJESTI ZA RADNIKE Plaće u Podravki rastu i do tisuću kuna, uvodi se treći mirovinski stup…

Nakon gotovo četiri mjeseca intenzivnih pregovora, Podravka i njeni sindikati postigli su rješenje o poboljšanju materijalnih prava radnika ove koprivničke kompanije.

Čelnica PPDIV-a Podravke i voditeljica pregovaračkog tima sindikata Ksenija Horvat navela je o kolikom se točno povećanju radi:

– U neto povećanju, za Podravkinog radnika, to je prosječno 250 kuna, ali za najslabije plaćene radnike u Podravki to je povećanje u neto iznosu od 1000 kuna. Podravkin radnik na najjednostavnijim poslovima, do početka ovih pregovora, imao je plaću koja je minimalno zagarantirana u Hrvatskoj. Nakon ovih pregovora, i to već od 1. listopada, dakle to je već u primjeni, imat će 1000 kuna neto više.

Ksenija Horvat. Snimio Marko Posavec.

Takvo povećanje plaća odjednom još se nikada nije dogodilo u Podravki, istaknula je Ksenija Horvat. Raste i minimalni koeficijent: više neće biti 1,20 nego 1,67, a uveden je i treći mirovinski stup:

– Dogovorili smo štednju za svakog Podravkinog radnika i to u iznosu od 1000 kuna godišnje što će poslovodstvo uplaćivati svaki mjesec za Podravkine radnike.

Uplata štednje bit će proporcionalna broju mjeseci koje radnik provede u radnom odnosu.

Među ostalim mjerama nalazi se i povećanje fiksnog dodatka za radnike s dosadašnjih 400 na 470 kuna neto, a isplaćivat će se i naknada troškova mjesnog prijevoza u iznosu od 170 kuna neto. Pored toga, povećat će se iznosi jubilarnih nagrada te će se povećati i novčana pomoć u slučaju smrti člana uže obitelji s dosadašnjih 2500 na 3000 kuna neto. Dogovoreno je i povećanje jednokratnog dodatka na plaću prigodom Uskrsa za 50 posto, s dosadašnjih 400 na 600 kuna neto.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar napomenuo je koliko je važno čuvati radnike u ovo doba velikih migracija u druge sredine te podsjetio kako je u zadnje vrijeme u dva navrata u Podravki i Belupu više od 200 djelatnika dobilo ugovore na neodređeno. Briga o radnicima, rekao je, dio je Podravkine tradicije:

– Bez zadovoljnog djelatnika nema ni uspješne kompanije. To osobito vrijedi za Podravku jer je ta lojalnost i ta neka povezanost između Podravkinih zaposlenika bila puno jača, čvršća nego što je u ostalim firmama, ne samo u Hrvatskoj nego i diljem svijeta, i to je nešto što i dalje želimo graditi i razvijati.

Snimio Marko Posavec.

Predsjednik Podravkine uprave otkrio je kako nova izdavanja za materijalna prava radnika planiraju pokriti sa 100 milijuna kuna novog prihoda u 2019. godini. Najveći porast osjetit će najslabije plaćeni radnici, odnosno sezonci, ponovio je Pucar te dodao:

– Težimo da najmanja plaća u Podravki d.d. bude blizu 4000 kuna. Mislim da smo sada blizu toga. Bit ću najsretniji ako ćemo u roku od tri godine, zajedno s Vladom, doći do toga da najniža plaća u Podravki bude 5000 kuna.

Pucar je zaključio kako je ovo još jedna lijepa priča iz Koprivnice i primjer drugim hrvatskim kompanijama u kojem smjeru trebaju ići – u smjeru brige za radnike.

zatvori