Petak, 19. travnja 2024.

POMOZITE I VI da Podravsko sunce dobije ljuljačku za djecu u kolicima

Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce ušao je u finale natječaja Moj Zaba Start s projektom “Sunčeva ljuljačka”, a vi im možete pomoći da na natječaju i pobjede.

Projektom se žele pružiti jednake mogućnosti osobama s invaliditetom, odnosno djeci koja se kreću pomoću kolica.

– Vestibularni unos podražaja može biti najintenzivniji i dugotrajni tip senzornog unosa. Ovu vrstu podražaja dobijemo kroz aktivnosti vrtnje (rotirajući unos) i ljuljanja (linearni unos), a u manjoj mjeri i bilo kojom vrstom kretanja. Vestibularni sustav tako je osjetljiv da promjene položaja i kretanje imaju vrlo snažno djelovanje na mozak i to se djelovanje mijenja s najmanjom promjenom položaja ili kretanja. Jedan od načina stimuliranja ovog osjetila je i ljuljanje u ljuljački – pojašnjava ravnateljica COOR-a Podravsko sunce Radmila Popović.

– Za djecu u kolicima tu je aktivnost gotovo nemoguće ostvariti jer su ljuljačke na dječjim igralištima neprikladne za njih. Naime, kada bi dijete i stavili na ljuljačku na igralištu, ne bismo mogli osigurati pravilan položaj tijela koji omogućuje pravilno primanje i obradu osjetilnih informacija – dodaje.

Pomozimo stoga našem Centru da dobije posebno prilagođenu ljuljačku. Glasovati za projekt Podravskog sunca možete ovdje.

zatvori