Srijeda, 24. travnja 2024.

Podravsko-prigorski HSS, SDP i laburisti danas i formalno raskinuli županijsku koaliciju s HSU-om i HNS-om

Predsjednici županijskog HSS-a, SDP-a i Hrvatskih laburista – stranke rada Mladen Mađer, Mladen Kešer i Siniša Kavgić danas su u Koprivnici objavili da županijska koalicija – u kojoj su na posljednje lokalne izbore izašli u partnerstvu s Hrvatskom strankom umirovljenika i Hrvatskom narodnom strankom – više ne postoji.

Naime, HSU i HNS praktički djeluju s vladajućima u županijskoj skupštini, pojasnio je predsjednik podravsko-prigorskog SDP-a Mladen Kešer:

– Kad su izbori završili, zaboravili su što su napisali. Dogovor je bio da se na današnjem sastanku pojave svi i da nastavimo s radom koalicije. Međutim, koga nema – bez toga se može, i bez toga se mora. Mi s današnjim datumom raskidamo sve odnose s Hrvatskom strankom i Hrvatskom strankom umirovljenika jer su oni iznevjerili svoje birače, građane koji su dali povjerenje ovoj koalicijskoj listi. Iznevjerili su zato jer se u županijskoj skupštini ne mogu provesti programi za koje su ljudi glasali.

Na novinarski upit zašto su se tek sada odlučili na ovaj potez jer je još od konstituiranja županijske skupštine jasno da HSU i HNS više nisu u lijevoj koaliciji, odgovorio je predsjednik županijskog HSS-a Mladen Mađer koji je prstom upro u HSU-ovog Željka Pintara:

– Mi sigurno nismo mislili da će se oni nakon više od godine dana vratiti nama. Tim više što je i predsjedniku županijske skupštine draže primati određenu naknadu nego biti opozicija.

Laburisti su vjeran koalicijski partner SDP-u i HSS-u, istakao je županijski predsjednik te stranke, županijski vijećnik Siniša Kavgić:

– Ono što smo potpisali želimo kroz program i županijsku skupštinu i provesti. Riječ je o programima u obrazovanju, poljoprivredi, gospodarstvu… Želimo i da se u novom proračunu uvaže neki naši prijedlozi jer županija ima novca da se ti programi i ostvare. Želim i vjerujem da će ova koalicija stvarno zaživjeti, da će polučiti dobre rezultate u budućnosti i da će promijeniti Koprivničko-križevačku županiju.

Na upit Drave.info za što konkretno smatraju da treba osigurati novac u proračunu za iduću godinu, laburist Kavgić je pojasnio da je riječ poglavito o programima u obrazovanju – nabavci udžbenika za učenike osnovnih škola kojima je županija osnivač, stipendije za darovite srednjoškolce, za učenike deficitarnih zanimanja i učenike s teškoćama u razvoju. Kad je pak riječ o socijalnim programima, smatraju da je potrebno osigurati novac za zbrinjavanje siromašnih građana. Za te bi programe, prema Kavgićevoj procjeni, trebalo četiri do pet milijuna kuna, što za našu županiju – kaže, ne bi trebao biti problem.

Posebno neefikasnim laburist Kavgić smatra županijske programe subvencioniranja poljoprivrede, poput okrupnjavanja posjeda

– Taj je program namijenjen kupovini glasača u određenim sredinama, dok poljoprivreda – usprkos velikim ulaganjima, od toga nema ništa. Slično je i s turizmom, u koji ulažemo više od milijun kuna, a već godinama nema većih pomaka. Turizam se uopće ne razvija! – zaključuje Kavgić.

S laubirstičkim kolegom se slaže i SDP-ov Kešer koji je rekao:

– Pored naše županije godišnje proputuje sedam do deset milijuna turista iz Mađarske, Austrije… a da nitko ne stane. Bolje da je župan stao na cestu i mahao, zaustavili bi se i pogledali Koprivničko-križevačku županiju. Da je svaki potrošio kunu, to je već desete milijuna! – poručio je Kešer te najavio da će lijeva koalicija kreirati nove programe razvoja Podravine i Prigorja te ih uskoro i predstaviti javnosti.

zatvori