Subota, 20. travnja 2024.

Podravsko-prigorski dragovoljci i veterani posjetili Vukovar i okolicu

Pedesetak članova županijske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata posjetilo je Vukovar, Ovčaru, Borovo, Dalj i Aljmaš, u sklopu projekta pod nazivom ‘Vukowar – jači od zaborava!’

Podravsko-prigorske branitelje kod Spomen-doma hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti dočekao je heroj obrane Vukovara, jedan od zapovjednika obrane i najbliži suradnik generala Blage Zadre, umirovljeni pukovnik Ivan Lukić Zolja. Gostima je opisao situaciju iz ljeta 1991. na mjestu gdje je uništeno oko 400 neprijateljskih oklopnih jedinica.

Članovi podravsko-prigorske podružnice UDVDR-a potom su posjetili i Mjesto sjećanja – vukovarsku bolnicu i Memorijalni centar Domovinskog rata, gdje su ih pukovnik Lukić i brigadir Petar Ćavar proveli kroz stalni postav o Domovinskom ratu.

“Tijekom njihovih detaljnih prezentacija tromjesečne obrane Vukovara i razgledavanje predmeta, naoružanja branitelja Vukovara kao i srbo-četničkih snaga uz brojne radne operativne zemljovide posjetili smo i podrumsko skladište koje je vjerno pretvoreno u prikaz nekadašnjih zloglasnih logora Stajićevo i Begejci uz prikupljene predmete naših logoraša. Pukovnik Lukić, i sam zatočenik srpskih logora punih devet mjeseci, opisao nam je svoju patnju, silna batinanja i teška zlostavljanja kojima su on i ostali naši logoraši bili podvrgnuti od strane srbo-četničkih čuvara. Izneseni brojni nepoznati detalji ostati će svim našim članovima udruge zauvijek u sjećanju…”, opisuju iz UDVDR-a.

Puni dojmova, nastavili su put do masovne grobnice Ovčara, mjesta na kojem su pripadnici JNA te srpskih paravojnih postrojbi počinili ratni zločin u noći s 20. na 21. studenoga 1991. Tada je tamo ubijeno više od 200 pacijenata i članova medicinskog osoblja iz vukovarske bolnice. Pukovnik Lukić pobliže ih je upoznao s tim zbivanjima te istaknuo da sudbina 60-ak nestalih još uvijek nije poznata. Potom su odali počast svim poginulim i nestalim braniteljima i Vukovarcima koji su tamo položili svoje živote.

Odali su počast i francuskom dragovoljcu Jean-Michelu Nicollieru, uz izlaganje povjesničara Đure Škvorca o ulozi stranih dragovoljaca na vukovarskoj i ostalim bojišnicama, posjetili su i središnji križ na ušću Vuke u Dunav te Borovo gdje su 2. svibnja 1991. ubijena dvanaestorica hrvatskih redarstvenika, okrijepili se u Dalju te posjetili i svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu.

Projekt “Vukowar – jači od zaborava!” sufinancirala je Koprivničko-križevačka županija.

zatvori