Petak, 26. travnja 2024.

ZAVRŠNE PRIPREME Novi broj Podravskog zbornika uskoro će ugledati svjetlo dana

Podravski zbornik godišnjak je Muzeja grada Koprivnice koji već više od 40 godina okuplja velik broj stalnih i povremenih stručnih suradnika, a objavljuje radove koji obrađuju različite teme iz Podravine, od Pitomače do Ludbrega.

Ovogodišnji broj, koji je upravo ušao u završnu fazu pripreme, donosi dvadesetak članaka i priloga iz područja povijesti, arheologije, etnologije, povijesti umjetnosti, knjižničarstva, prirodoslovlja, glazbe i književnosti.

Osim radova koji se bave različitim temama iz prošlosti podravskog kraja ili ukazuju na neke suvremene pojave, ove godine čitatelji Zbornika u nekoliko radova moći će pronaći zanimljive informacije o osobama koje su na različite načine obilježile prošlost Podravine, ali se do sada o njima nije pisalo. Već ustaljena rubrika “Podravsko nakladništvo” donosi detaljan prikaz publikacija objavljenih u razdoblju od godine dana, a kroničar je i ovaj put dao svoje viđenje društvenih događanja koji su obilježili podravsku svakodnevnicu s posebno izdvojenim općinama Gola, Peteranec i Kloštar Podravski.

Kao i proteklih godina, naslovnicu novog broja krasi motiv kojim se predstavlja kulturna ili prirodna baština, a ovaj put to je peteranski vez file. “Osim stalnih suradnika, od kojih su neki prisutni svojim radovima od prvog broja, ovogodišnji broj okupio je i potpuno nove mlade autore za koje vjerujemo da će i nadalje pronalaziti zanimljive teme i objavljivati ih u Zborniku”, najavljuju iz Muzeja grada Koprivnice.

Predstavljanje novog Zbornika predviđeno je za 7. studenoga u 18 sati u Galeriji “Mijo Kovačić” u Koprivnici.

zatvori