Četvrtak, 25. travnja 2024.

Pet okolnih općina ušlo u vlasničku strukturu Komunalca: Sve usluge koje imaju Koprivničanci imat će stanovnici tih općina

Jutros su u koprivničkoj gradskoj upravi potpisani sporazumi kojima pet okolnih općina – Legrad, Đelekovec, Drnje, Koprivnički Bregi i Novigrad Podravski kupuju udjele u Gradskom komunalnom poduzeću Komunalac.

Svaka za 180.000,00 kuna kupuje 0,1% vrijednosti temeljnog kapitala Komunalca. Ne krijući zadovoljstvo jutrošnjim okupljanjem, gradonačelnik Mišel Jakšić je rekao:

– S aspekta Grada Koprivnice ovo nam ne znači samo suradnju i zajedništvo već da širimo svoje djelovanje, održivost poslovanja Komunalca. Vjerujem da ćemo tako nastaviti trend – Komunalac je najjače komunalno poduzeće po rezultatima i prihodima u regiji. Također vjerujem da općinama nudimo apsolutni kompletni paket usluga kakav je i u gradu Koprivnici. Tako pomažemo i tamošnjem gospodarstvu i stanovnicima. Vjerujem da ćemo kroz ovaj paket širokog dijapazona usluga za održavanje komunalne infrastrukture ćemo pokazati da nam je svima skupa stalo do tih ljudi, da im možemo omogućiti kvalitetne uvjete života, da im možemo ponuditi soluciju i želju da ostanu u našoj Podravini. Jer ako nam se isprazni Podravina, neće biti politike, neće biti više ničega. Stoga je ovo stvarno velika stvar i za Komunalac i za Koprivnicu, uvjeren sam i za naše općine. Usudio bih se reći jako važna stvar za cijelu Koprivničko-križevačku županiju. Tako konačno pokazujemo koliko nam je stalo i koliko želimo da ovo bude i dalje jedan od najrazvijenijih i najljepših krajeva u ovoj zemlji.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Sporazum o, kako je rečeno, provedbi mjera gospodarenja otpadom, temelj je suradnje koja počinje od 1. studenoga, doznali smo od predsjednice Uprave Komunalca Nataše Tetec koja nam je pojasnila što ti sporazumi nose građanima općina, a što Komunalcu:

– Sve usluge koje imaju građani Koprivnice imat će i građani ovih općina. A za Komunalac to znači povećanje prihoda, sigurnost radnih mjesta, proširenje posla. Svi građani Koprivnice i mještani svih ovih općina imaju od 1. studenoga imaju iste uvjete u gospodarenju otpadom.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Tako će i stanovnici općina koje su pristupile sporazumu dobiti različite spremnike za odvajanje otpadom. Neke općine su dio spremnika već nabavile, druge to čine. Kako će spremnici dolaziti, bit će podijeljeni korisnicima. Uslijedit će i čipiranje spremnika. Oni koji imaju svoje kante moći će ih dati čipirati kao što će biti čipirane i kante koje će korisnici dobiti od Komunalca.

Predsjednica Komunalčeve uprave pojasnila je i razlog znatnog povećanja – neki primjećuju i za 50%, cijena odvoza otpada, koji su građani primijetili na uplatnicama koje su ovih dana dobili:

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

– Stvarni razlog povećanja cijena su odredbe nove Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Ona točno definira princip izračuna cijene odvoza otpada. Postoji fiksni i varijabilni dio cijene te kazne za nepoštivanje. Fiksni dio cijene čini zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada, bio otpada, papira i plastike. Varijabilni dio se odnosi na količinu otpada koju predaje domaćinstvo. Nije to izmišljotina Komunalca već zakonska obveza koja se odnosi na cijelu Hrvatsku. Ako usporedite cijene drugih komunalnih poduzeća koja su također krenula provoditi ovu uredbu, i njihove su cijene u rangu naših, čak i više. Kreirali smo realnu cijenu koja je u skladu s propisima Uredbe.

Snimila Sandra Levak-Miklošić.

Tako će građani, kaže predsjednica Tetec, količinom predanog otpada, moći utjecati na smanjenje ili povećanje cijene koje će morati platiti za odvoz otpada. A stručnjaci Komunalca upravo prezentiraju novi način naplate i predstavnicima zgrada, kako bi mogli izabrati optimalan spremnik za potrebe stanara i tako utjecati na cijenu odvoza otpada.

Potpisanim sporazumima, uslugama koje će dobivati stanovnici ali i perspektivama – primjerice novim zajedničkim projektima poput aglomeracije, više nego zadovoljni čelnici općina koje su pristupile sporazumu. To su Štefica Sirutka, načelnica Đelekovca te načelnici Drnja Petar Dombaj, Koprivničkih Bregi Mario Hudić, Legrada Ivan Sabolić i Novigrada Zdravko Brljek.

zatvori