Petak, 19. travnja 2024.

Građani na sud najviše dolaze zbog rastave braka, a puno toga mogu obaviti iz vlastitog doma

Općinski sud u Koprivnici danas je otvorio vrata građanima. Tradicionalno tako povodom  Europskog dana pravosuđa pokušavaju upoznati zainteresirane s djelovanjem pravosudnog sustava, o osnovnim djelatnostima, organizacijom i načinom rada suda.

Ove godine za to zapravo nitko nije pokazao interes; kako nam je rekla voditeljica posebne sudske pisarnice Vesna Pavlović, danas nije bilo posjetitelja. Možda je razlog tomu, rekla je u svom obraćanju novinarima, što su vrata koprivničkog Općinskog suda za građane otvorena svakodnevno:

– Građani svakodnevno dolaze upoznati se s mogućnostima podnošenja tužbi i prijedloga, odnosno što moraju napisati da sudac koji dobije predmet ne mora vraćati na ispravke.

Vesna Pavlović i Danijela Bešenić-Rogoz. Snimila Nela Carek.

Najčešća pitanja u koprivničkom sudu su, kaže Pavlović, ona vezana uz rastavu braka.

– Građane zanima što je sve potrebno prije pokretanja postupka, formalnosti koje moraju zadovoljiti prilikom pisanja sporazumnog zahtjeva za razvod braka ili pisanja tužbe. Najvažnije pitanje koje mi tada postavljamo je imaju li malodobne djece te ih upućujemo Centru za socijalnu skrb. Najviše ih zanimaju obiteljski predmeti i što im je potrebno prilikom pokretanja postupka – ispričala je.

Ilustracija. Snimila Nela Carek.

Dosta ljudi, kaže Pavlović, dolazi na sud po informacije koje su im dostupne putem interneta.

Tako je okupljenim novinarima rekla da građani uglavnom nisu upoznati s aplikacijom e-Predmet. Riječ je o aplikaciji putem koje mogu saznati informacije. Do sad su za to morali zvati sud ili slati dopise.

– Aplikacija nudi niz korisnih informacija poput kada je pokrenuta tužba, koji sudac je dobio predmet, je li donesena presuda te je li postala pravomoćna i ovršna – pojasnila je.

Snimila Nela Carek.

Tu je još jedna aplikacija putem koje se građani mogu informirati – e-Oglasna ploča.

– Tu mogu vidjeti sve što sudac odluči da će staviti: razne obavijesti, pozivi, odluke i tako dalje. Dostupna je građanima u cijeloj Hrvatskoj – rekla je upraviteljica posebne sudske pisarnice Danijela Bešenić-Rogoz.

Građani dolaze i po uvjerenja da se protiv njih ne provodi kazneni postupak, iako do njega mogu doći i iz vlastitog doma. Dostupan im je putem sustava e-Građani i mogu ga vrlo brzo dobiti na e-mail.

Sudac Darko Magdić. Snimila Nela Carek.

Inače, na koprivničkom Općinskom sudu je dosta mirno. Prema riječima voditeljice posebne sudske pisarnice dosad nije bilo većih ekscesa kakvi su zabilježeni u drugim sudovima, te djelatnici suda nemaju većih problema u radu sa strankama.

zatvori