Petak, 29. ožujka 2024.

Naša Maja dobitnica je nacionalne nagrade za najbolje mlade knjižničare

Maja Krulić Gačan iz koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ dobitnica je nacionalne nagrade ‘Eva Verona’ Hrvatskog knjižničarskog društva.

Nagrada se dodjeljuje najboljim mladim knjižničarima u Hrvatskoj, do 35 godina starosti, za ostvarena iznimna postignuća i izvrsnost u radu. Maju je za nagradu predložilo regionalno Društvo knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja.

Nagrada joj je uručena na 43. skupštini Hrvatskog knjižničarskog društva održanoj od 10. do 12. listopada u Opatiji. Četvero predstavnika koprivničke knjižnice tamo je održalo zapažena izlaganja: ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina govorila je na temu “Što možemo naučiti od Gradske knjižnice Reykjavik?” te predstavila najnoviju stručnu publikaciju u izdanju koprivničke knjižnice, zbornik “Socijalno inkluzivne knjižnične usluge”; Petar Lukačić govorio je o “Next Library – konferenciji koja motivira”, a predstavio je i inicijativu uvođenja nacionalnog servisa posudbe e-knjiga u hrvatske knjižnice; Maja Krulić Gačan predstavila je novi program “Volonteri kao suradnici u knjižnici Koprivnica”, dok je Ljiljana Vugrinec kroz poster-izlaganje prikazala 20-godišnji razvoj i aktualno stanje mreže narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Cijeli nacionalni stručni skup knjižničara u Opatiji bio je u znaku rasprave o prijedlogu novoga Zakona o knjižnicama i knjižničnoj djelatnosti, koji je upravo u saborskoj proceduri, i od kojeg se u knjižničnoj zajednici puno očekuje u smislu davanja okvira za daljnji razvoj knjižnica u Hrvatskoj, s ciljem pružanja još kvalitetnijih i suvremenijih knjižničnih usluga stanovništvu.

Iz obrazloženja uz dodjelu priznanja Maji Krulić Gačan
Izvor: Knjižnica i čitaonica Fran Galović.

Maja Krulić Gačan, diplomirana knjižničarka, rođena 1984. u Koprivnici, u Odjelu za odrasle Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica zaposlena je od 2012. godine. U svom radu osobito je usmjerena na mlade korisnike i nove usluge te inovativne knjižnične programe za poticanje čitanja. U knjižnici je, primjerice, osnovala vrlo uspješan Čitateljski klub „Između redaka“, a u suradnji s kolegom Petrom Lukačićem pokrenula TEDxKoprivnicaLibrary konferenciju. Treba podsjetiti da je koprivnička Knjižnica prva knjižnica u Europskoj uniji koja je počela održavati ove konferencije s ciljem razmjene i širenja vrijednih i poticajnih pozitivnih, kreativnih i originalnih ideja. U Odjelu za odrasle Knjižnice u kojem radi, Maja Krulić Gačan osmislila je novu uslugu za korisnike – „Majin jezični kutak“ u kojem preporučuje korisne jezične priručnike i savjetnike, a svoje popularne „Male jezične savjete“ također objavljuje na Facebook stranici Knjižnice.

Osmislila je, nadalje, projekt poticanja čitanja pomoću QR kodova te, u suradnji s volonterima, knjige u Kutku za mlade koprivničke Knjižnice opremila QR kodovima kao poveznicama na zanimljive virtualne sadržaje vezane uz pojedini naslov, kako bi čitatelji dobili dodatne informacije i novu motivaciju za daljnje čitanje.

I u slobodno vrijeme nastavlja se Majina posvećenost populariziranju književnosti i poticanju čitanja uključivanjem u organizaciju književnih festivala u Koprivnici i Podravini kao što su Galovićeva jesen i Alpe Adria Festival mladih pisaca.

Također je aktivna i u Hrvatskom čitateljskom društvu, u sklopu kojeg je u Koprivnici inicirala akciju „Roditelji, čitajte nam u vrtiću!“ kojom je u proljeće 2018. obilježen Međunarodni dan dječje knjige i 5. rođendana kampanje Čitaj mi!, a u kojoj su sudjelovala 4 koprivnička dječja vrtića, više od 70 roditelja i više od 500 djece.

Maja Krulić Gačan bavi se i teorijskim radom te objavljuje članke u stručnoj periodici i zbornicima radova, a članica je i Uredništva regionalnog stručnog časopisa „Svezak“. Zajedno s Idom Gašpar, predstavljala je koprivničku knjižnicu i Hrvatsku na svjetskom kongresu IFLA-e (najveće Međunarodne federacije knjižničarskih društava na svijetu) u Wroclavu, u Poljskoj, gdje je održala vrlo zapaženo izlaganje na temu izazova s kojima se susreću knjižničari kao profesionalci. Od njih se na radnim mjestima u knjižnicama očekuje cijeli niz kompetencija, znanja i vještina – među kojima su, uz stručna knjižničarska znanja, također i vještine komunikacije s korisnicima svih uzrasta i zanimanja, odnosi s javnošću, rad s novim tehnologijama, metodologija znanstvenog rada i istraživanja i mnoga druga. Sve navedeno čini posao knjižničara vrlo zahtjevnim i dinamičnim, što i jest upravo ono što se ovoj mladoj i perspektivnoj knjižničarki, po njenim vlastitim riječima, najviše sviđa u njenom poslu. Nacionalno priznanje „Eva Verona“ potvrda je izvrsnosti Maje Krulić Gačan kao stručne knjižničarke mlađe generacije koja se sa svim suvremenim izazovima knjižničarske profesije nosi iznimno hrabro i uspješno, s velikom odgovornošću i s puno entuzijazma, dok je njen vedar duh i topao pristup prema ljudima istovremeno čine omiljenom knjižničarkom i među korisnicima i među kolegama knjižničarima.“

zatvori