Srijeda, 24. travnja 2024.

KUD Ždala slavi deset godina uz promociju knjige Žuže Zabjan

Kulturno umjetničko društvo Ždala danas slavi 10. obljetnicu osnutka uz bogat program i promociju knjige o Društvu čija je autorica njegova tajnica Žuža Zabjan.

Iako je društvo službeno registrirano 2008. godine, folklorna glazba i ples u Ždali imaju stoljetnu tradiciju i utkani su u život zajednice. Usklađeni su sa stilom života ljudi koji ih stvaraju, izvode, uče i prenose na nove generacije. KUD Ždala ima 40 članova i djeluje kroz tri sekcije: izvorni folklor, mali folklor i mješoviti pjevački zbor.

Društvo ima nekoliko uspješnih sudjelovanja na Županijskim smotrama, u tri navrata je KUD Ždala izabran da predstavlja Koprivničko-križevačku županiju u Đakovu, Karlovcu i Koprivnici. Ove 2018. godine na Županijskoj smotri izvornog folklora ovo društvo je ponovo osvojilo prvo mjesto i predstavljat će KC-KŽ županiju na Državnoj smotri folklora u Sisku u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Postoji veoma uspješna prekogranična suradnja sa Republikom Mađarskom i to u mjestima Gyekenyes, Iharos, Somogyudvarhelyu i Vizvaru.

Društvo redovito sudjeluje na manifestacijama na nivou Općine Gola, a nastupalo je i u mnogim susjednim općinama i županijama od Baranje do Istre. Specifičnost ovog društva su pjesme na mađarskom jeziku i čardaši.

zatvori