Četvrtak, 18. travnja 2024.

KORISNE ŽIVOTINJE Rock sekta vraća se pred koprivničku publiku: Pokazat ćemo kakve smo ideje imali prije 35 godina

Rock grupa, ili kako se sami nazivaju rock sekta Korisne životinje koja je početkom 80-ih žarila i palila koprivničkom i regionalnom scenom ponovno se okupila kako bi proslavila 35 godina od nastanka benda.

Članovi originalne postave Marin Hraščanec, Marino Kovačić, Goran Bojanić, Darko Ivančan i Davor Ogrinec za ovu veliku obljetnicu spremaju i veliki koncert. U dobro poznatoj koprivničkoj Kuglani ove će subote od 21 sat zasvirati svoje najveće hitove.

Kako bi najavili dugoočekivani povratnički nastup, članovi benda okupili su se u redakciji Drave.info i prisjetili se početaka Korisnih životinja.

– Kad pričamo o starim članovima benda, svakako treba spomenuti osnivača i ondašnjeg basista Zorana Cara. Oko njega se stvorila ekipa koja je voljela kazalište koliko i glazbu. U prvoj postavi uz njega još su bili i Darko Crnković, Damir Škvorc, Davor PopovićRenato Sremec i Mario Golčić. Naposljetku se grupa koja se tada još eksperimentalno bavila glazbom ipak odlučila za tu vrstu umjetnosti, pogotovo kada je Damir Škvorc na probu donio mali sintesajzer, čudo tehnike za ono doba – prisjeća se Marin Hraščanec koji se Korisnim životinjama pridružio prije odlaska u vojsku, za koju se kasnije pokazalo da je dovela do raspada benda.

Hraščanec je tada aktivno svirao u Ferdinand bendu i koprivničkom komornom kvartetu, no prihvatio je poziv u Korisne životinje jer su mu, kaže, bili vrlo intrigantni i zanimljivi. – Počeli smo tako sve intenzivnije vježbati, a s vremenom su nam se pridružili Darko Ivančan, Marino Kovačić, Goran Bojanić, Dražen Kovač i Anita Šepec koja je jedno vrijeme pjevala s nama.

A što su Marin, Marino i Davor radili proteklih 35 godina? Marino se, kako sam kaže, skitao po Europi. Trenutno živi i radi u Stuttgartu te se samo povremeno bavi glazbom.

Snimila Nela Carek.

S druge strane, Marin Hraščanec već je dobro poznat Koprivničancima po svom velikom glazbenom angažmanu. Između ostalog, jedan je od utemeljitelja Jazz kluba Koprivnica i jedan od organizatora međunarodnog festivala “Fest jazza” Koprivnica.

Snimila Nela Carek.

 

Ni Davor Ogrinec Ogi nije zaboravio na trubu koju je svirao u Korisnim životinjama. – Bio sam najmlađi član benda pa sam samo gledao kako ostali jedan po jedan odlaze u vojsku. Zbog toga se bend i raspao oko 1989. godine. Bilo nam je sve teže snimiti pjesmu jer smo jedno vrijeme bili bez bubnjara, pa bez gitarista… Sve što smo željeli napraviti je zapravo postajalo sve kompliciranije.

Nakon raspada Korisnih životinja Davor je nastavio svirati trubu te je trenutno član Puhačkog orkestra grada Koprivnice. – Vježbam da ne zaboravim svirati – govori u šali. Uz to, skoro cijeli svoj život bavi se kulinarstvom.

Na pitanje otkud ideja da se ponovno okupe i zasviraju na domaćem terenu, Ogi kratko odgovara: – Odlučili smo se ponovno okupiti da publika vidi kakve smo mi ideje imali prije 35 godina.

Snimila Nela Carek.

Od sviranja nisu zarađivali niti im je novac ikada bio bitan, već je u to vrijeme bilo najbitnije da se svira rock’n’roll.

– Ne sjećam se da smo naplatili ijedan koncert u svojoj karijeri. Svirali smo na području tadašnje Hrvatske i Slovenije, od Zagreba do Murske Sobote, a od velikih koncerata treba spomenuti da smo svirali na Trgu bana Josipa Jelačića pred nekoliko tisuća ljudi – priča Marino Kovačić. – Svi koncerti koje pamtimo su nam izuzetno dragi jer nas za njih veže mnogo uspomena. U cjelodnevnu emisiju ne bi stali svi naši doživljaji s koncerata – dodaje Hraščanec, no priznaje da su ipak najsretniji što su se iz raznih strana svijeta uspjeli okupiti za ovu prigodu.

Koncert Korisnih životinja održat će se u koprivničkoj Kuglani ove subote, 27. listopada, s početkom u 21 sat. Kao i u stara vremena, koncert će biti besplatan, a članovi benda najavljuju i neka iznenađenja.

Pripremile Sandra Levak-Miklošić i Sonja Barčanec.

zatvori