Utorak, 23. travnja 2024.

PIŠKORNICA Ružman: Znamo da ne upravljamo poljem tulipana, ali nemamo nikakav podatak da je voda oko odlagališta toksična

Je li voda oko Piškornice toksična? Prije nešto više od mjesec dana načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović na konferenciji za medije izjavio je kako za to ima dokaz, rezultat djelomične analize vode iz ispusnog kanala koji vodi u potok Gliboki. Najavio je i dodatnu analizu uzoraka tla te objavu rezultata čim budu gotovi, rekavši kako to očekuje kroz dva tjedna.

Od tada je prošlo gotovo pet tjedana, a Piškornica još nije dobila navedene podatke, odgovorio nam je na upit direktor Piškornice – sanacijskog odlagališta Marijan Blažok na presici u petak:

– Mi smo u više navrata pozivali Općinu Koprivnički Ivanec da nam dostavi taj nalaz jer je on od interesa za sve građane, a time i za naše poslovanje. Međutim, nismo dobili te nalaze niti neku općenitiju informaciju o tome što je taj nalaz pokazao, a da nije u redu.

Direktor Piškornice Mladen Ružman novinare je podsjetio na to da se svaka tri mjeseca kontroliraju podzemne, oborinske, procjedne vode i drugo te da nijedan od tih nalaza nije pokazao da se na tom prostoru nešto događa ili da odlagalište utječe na okolne vode, poput spominjanog potoka Gliboki. Redovna mjerenja, osim Zavoda za javno zdravstvo, provode i Hrvatske vode, istaknuo je Ružman te ustvrdio:

– To stanje nije alarmantno. Štoviše, na puno je boljoj razini nego na puno drugih lokacija koje nemaju kraj sebe odlagalište. To ne znači da mi sad očekujemo pljesak na otvorenoj sceni, to je naš posao, ali ne volimo kad nam netko generira vijesti tipa “tamo se negdje nešto dogodilo” i zato molimo svakog da nam to dostavi, jer sve je moguće. Mi znamo da ne upravljamo poljem tulipana već odlagalištem.

Direktor Ružman pobrojao je i neke provedene zahvate: redovan monitoring čiji su rezultati dostupni na web stranicama Piškornice, dodatno mjerenje kvalitete zraka u Pustakovcu i na odlagalištu, prekrivanje 18 tisuća kvadratnih metara odloženog otpada, ugradnja zapornih ventila za lagune, okna sa zapornicom na ispustu i čišćenje kanala kojima se oborinske vode ispuštaju u Gliboki. Od svih parametara obuhvaćenih monitoringom, jedino je koncentracija sumporovodika na odlagalištu u jednom razdoblju bila viša od graničnih vrijednosti.

U pripremi je još projekata, naveo je Ružman te izdvojio:

– Krenuli smo u projekt aktivnog otplinjavanja, zahvaćanja plina s odlagališta kako bi se poboljšalo stanje u okolišu. Nažalost, taj projekt je trenutno na čekanju jer smo dobili prigovor Općine Koprivnički Ivanec. Očekujemo da će tijela koja rješavaju postupke u ovakvim zahvatima ili prihvatiti ili otkloniti taj prigovor i mi nakon toga nastavljamo s izgradnjom sustava.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na Piškornici također stoji zbog, kako je rekao Ružman, neizdavanja suglasnosti od strane Općine Koprivnički Ivanec.

Direktor Ružman na kraju je rekao kako razumije da je gospodarenje otpadom atraktivna tema svim političkim opcijama, ali pozvao je sve uključene da se zbog kratkog vremena koje je na raspolaganju do izgradnje RCGO-a (2023.) klone politiziranja i iznošenja neistinitih podataka.

zatvori