Utorak, 23. travnja 2024.

Jakšić: Ako treba sami ćemo otkupiti zemljište, moramo učiniti sve da dobijemo brzu cestu u proračunu

S jučerašnje sjednice Gradskog vijeća od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture zatražena je informacija o statusu i planiranom hodogramu aktivnosti na izgradnji brze ceste Vrbovec – Križevci – Koprivnica – Republika Mađarska.

Gradsko vijeće zatražilo je od resornog ministarstva i očitovanje planiraju li se financijska sredstva u državnom proračunu za iduću godinu za nastavak realizacije projekta izgradnje brze ceste prema Koprivnici. HSS-ov vijećnik Hrvoje Petrić slaže se s upitom Ministarstvu, ali smatra da ga je potrebno dopuniti traženjem informacija o još jednom strateškom infrastrukturnom projektu:

– Vi znate da se zalažem da se izgradi cestovna infrastruktura pa se pitam može li se ovaj zaključak dopuniti, da se on veže i za početak aktivnosti na izgradnji podravske brze ceste s pripadajućom dokumentacijom.

Snimio Marko Posavec.

HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan podržava inicijativu gradonačelnika Jakšića, no dvoji što će biti jer je još prije nekoliko godina resornom ministarstvu upućeno slično pitanje na koje koprivnički vijećnici nisu nikad dobili odgovor:

– Mislim da nema potrebe da za ovom govornicom elaboriram što ta brza cesta znači. Iskreno, među nama, ona je jedan od ključnih faktora kvalitete života u gradu Koprivnici. Mislim da ako nećemo ovdje neke stvari raščistiti i dati svoje stavove, mislim da će to opet ostati tema koja će visjeti u zraku. Bez obzira na to tko je što u proteklom razdoblju po toj temi radio. A vjerujem da će i to biti konstruktivna rasprava. Trebamo svi zajedno vidjeti gdje smo danas i što možemo očekivati po tom, jednom od najvažnijih pitanja.

Nezavisni Marijan Šiško zahvalio je što je gradonačelnikovom inicijativom podržan prijedlog koji su nezavisni Danijele Glavosek Kovačić nedavno istakli na press konferenciji. Nakon izricanja zahvale, nezavisni Šiško je pojasnio:

– Dobro je što je uprava grada prepoznala važnost i brzinu rješenja problematike za gradnju brze ceste kako bi se mogla planirati potrebna sredstva u proračunu Vlade za iduću godinu. Ujedno bih pitao u kojoj je fazi promjena GUP-a i izrada projektne dokumentacije za pristupnu cestu i obilaznicu u Koprivnici.

Gradonačelnik se složio sa svime što su rekli koprivnički vijećnici, no upozorio je i da ima neodgovornih izjava:

– Postoje razine prostornog planiranja, crtanja i projektiranja. Grad Koprivnica još je uvijek u tome ispod Koprivničko-križevačke županije, kao što je Županija ispod Uprave Hrvatskih cesta ili Ministarstva. Trase obje brze ceste – brze ceste Vrbovec – Križevci – Koprivnica – Mađarska i podravske brze ceste – granični prijelaz Dubrava Križovljanska – Varaždin -Koprivnica – Osijek – granični prijelaz Ilok, utvrđene su u Prostornom planu Koprivničko-križevačke županije kao u prostornom planu više razine te su u skladu sa zakonskom regulativom takve preuzete i u Prostorni plan Grada Koprivnice koji kao plan niže razine mora biti usklađen s prostornim planom više razine. Slijedom toga, u današnjem važećem gradskom i županijskom planu i danas su utvrđene trase obje ove ceste.

Gradonačelnik Jakšić upozorio je da i Grad i Županija trenutno mijenjaju svoje prostorne planove u skladu s novim planovima Hrvatskih cesta. Stoga smatra da prostorni planovi nisu razlog tome što projekt stoji:

– To je pričao netko tko je, kao i obično, lagao i blefirao! Definitivno je da je to tema koja u ovom gradu predugo traje. Neću se vraćati na to što je obećao koji SDP-ov ili HDZ-ov ministar. Gdje su se otvarale, kako se i kada vuklo… To nas neće nikamo dovesti. Želim se samo okrenuti prema budućnosti i kako da tu brzu cestu dovučemo do Koprivnice. No, činjenica je da u zadnjem odgovoru Hrvatskih cesta koji smo mogli pročitati u medijima se kaže da se gradnja planira tek 2020. i to do Vojakovačkog Kloštra. Sad ne znam kako je kriv Grad Koprivnica ako će netko tek 2020. graditi nešto do Vojakovačkog Kloštra. A do Koprivnice je još puno – područje Grada Križevaca i Općine Sokolovac.

I sad ono glavno. Koprivnica je ponovno, kaže gradonačelnik Jakšić, spremna sama nalaziti rješenje:

– Ono što će biti moj prijedlog kad za to dođe trenutak – pročelnik Punčikar će vjerojatno skočiti do plafona, kao što smo se za sve odricali i sve stvarali sami – ako je potrebno da Grad Koprivnica oko grada sam otkupljuje zemlju, mi ćemo iduće godine imati milijun kuna za otkup zemljišta. Koliko god to bilo teško, koliko god nas to iscrpilo, koliko god se osjećali k’o bedaki u bedakovom prolazu, ali ako nam netko veli “dajte nam milijun kuna da se ne bi neka druga prava trebala rezati u Hrvatskom saboru”, mi ćemo tih milijun kuna dati jer nam to treba.

Potom se obratio nezavisnom Šišku. Iako su kad je u pitanju brza cesta do Koprivnice na istoj strani, Šišku Jakšić ipak nešto zamjera:

– Vi držite temu brze ceste na presici s čovjekom koji je do prije pet godina tvrdio da će odcijepiti Đurđevac i pripojiti ga Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. I koji je glasao za državni proračun za 2017. i 2018. s projekcijama za naredne godine u kojima nema brze ceste do Koprivnice. Čak ni do Vojakovačkog Kloštra. Apeliram na sve nas, bez obzira na političke boje, liste… da ove teme shvatimo kao nešto što je potrebno svima nama. Bez obzira na to hoćemo li po Saboru morati skupljati četiri SDP-ovca, sedam HDZ-ovaca, dva HSS-ovca i jednog HDS-ovca da konačno dobijemo taj amandman i tu cestu u proračun. To je jedini put. Jer ako ćemo uroniti u politiziranje, od toga neće biti ništa. I onda će neki koji u Saboru jako dobro žive i jako dobro naplaćuju tu svoju ruku za privatne interese, opet tjerati svoje privatne interese i dolaziti ovdje objašnjavati: “Ha, jeste bedasti, netko je dobio, a vi niste.” Ne, ovo je sad na nama i moći da napravimo pritisak na interesne centre kojih u Zagrebu ima svih boja, fela i oblika!

Što u resornom ministarstvu kane s nama važnim prometnim infrastrukturnim projektima, imat ćemo prilike čuti sutra. Naime, u najavljivani službeni posjet sjedištu naše županije konačno stiže ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. I neće biti sam. U županijsko sjedište u centru Koprivnice dovest će predstavnike Hrvatskih željeznica, Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta. Prema službenoj najavi, sa svojim domaćinima i ovdašnjim saborskim zastupnicima razgovarat će o stanju prometne infrastrukture na području naše županije te o statusu projekata koji su u provedbi i o razvoju budućih projekata.

zatvori