Utorak, 26. ožujka 2024.

I župan Koren zadovoljan dolaskom ministara u naš kraj: U ta dva susreta dobili smo odgovore na pitanja koja su nam bitna

Nedavni posjeti ministara našoj županiji bili su ciljani i pripremljeni. Poručio je to župan Darko Koren s konferencije za novinare koju je zajedno sa suradnicima održao jutros u sjedištu uprave Koprivničko-križevačke županije.

Nakon SDP-a i HSS-a te HDZ-a i sam župan Koren smatra potrebnim očitovati se jer su ministri – posebice mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić najavili projekte iznimno važne za naš kraj:

– Svaki politički faktor u županiji ima svoju ulogu i svakom treba zahvaliti na onome što čini i prigovoriti za ono što ne čini. Ja i moji suradnici nemamo se namjeru natjecati u zaslugama. Činjenica jest da smo mi pripremili dolaske ministara u našu županijsku upravu. Kao što znate, dolazak ministra Butkovića dogovorili smo zamjenik Sobota i ja upravo u njegovom uredu prije nekih mjesec dana. On je bio precizno definiran rokom i temama koje su nama izuzetno bitne. Prije svega, to je prometna infrastruktura za koju je ministar Butković i zadužen, poglavito nastavak izgradnje brze ceste prema Koprivnici i to je ključno pitanje zbog kojeg smo željeli da ministar dođe.

Snimila Sandra Levak – Miklošić.

Isto je – kaže župan Koren, i u slučaju dolaska ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića. On je upravo u Koprivnici dao odgovore na pitanja u kojoj je fazi projekt Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

– Mi smo željeli, ja sam želio, da taj susret bude isključivo na razini operative. I ja na taj sastanak nisam želio pozvati saborskog zastupnika Željka Lackovića jer je on javno pokrenuo pitanje provedbe referenduma protiv tog projekta. Bilo mi je nespojivo da prisustvuje sastanku o tom projektu. To je jedina istina. Saborske zastupnike na sastanak je pozvalo Ministarstvo i tu nemam što dodati. Vrlo su afirmativno sudjelovali na sastanku. Gospodin Lacković protiv tog projekta više nije rekao ni riječi i rekao je da odustaje od referenduma. On ima svoje razloge, ja znam koji su – to je besmislena politička aktivnost koja ne vodi nigdje. Kao što je besmislena politička aktivnost na nižim razinama. Mislim da će na kraju referendum protiv Piškornice pokrenuti u Pustakovcu. Ne znam ima li kakva niža razina od Pustakovca da i oni pokrenu takvu inicijativu.

Župan Koren važnim je ocijenio i posjet ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića koji je odgovorio na pitanja ne samo o Piškornici već i o prostornoplanskoj politici vezano uz gradnju energetskih objekata na Dravi:

– Mi smo se jasno odredili da nećemo biti ni nositelji ni predvoditelji u tim projektima već samo sudionici u onoj mjeri u kojoj je naša uloga – a to je izrada prostornih planova. Jasno i glasno iznijeli smo svoju poziciju i ne treba špekulirati s tim jesu li Koren i Sobota za hidroelektrane a netko drugi nije. I to je sad političko pitanje! To je prije svega pitanje odgovornosti prema energetskim politikama ove države. Osim toga, ti projekti ovise o nizu drugih faktora koji ovise o korespondenciji i dogovoru s Mađarskom. Ti projekti u određenom smislu tangiraju njihove interese. Mi nismo “prvo navalni red” u realizaciji tog projekta. Kad dođe red, mi ćemo se očitovati i to ne Koren, Sobota i Ljubić već županijska skupština na temelju rasprave.

Sve u svemu, župan Koren je zadovoljan posjetama ministara našoj županiji, jer smo svi zajedno – kaže, dobili odgovore na važna nam pitanja:

– Željeli smo da u ta dva susreta s ministrima dobijemo jasne i nedvosmislene odgovore na pitanja koja su bitna nama i cijeloj našoj zajednici županiji te njenim sastavnicama. Zadovoljan sam većinom onoga što smo čuli od ministara.

zatvori