Petak, 19. travnja 2024.

HOLYWIN Vjerski odgovor na Noć vještica obilježava se i u našoj biskupiji

Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije koja obuhvaća i župe u Podravini po peti puta za redom organizira ‘Holywin’ – Pobjedu svetih.

Riječ je o molitveno-slavljeničkom bdjenju za mlade koje se održava u noći uoči blagdana Svih svetih, 31. listopada, kao odgovor na sve popularniju Noć vještica (Halloween). Cilj Holywina je, kako stoji u pozivu, obnoviti običaj okupljanja na molitvu i bdjenje uoči velikih svetkovina. “Umjesto što se poganski običaji sa Zapada infiltriraju u naše društvo poput Halloweena odnosno Noći vještica, Holywinom se želi mlade uoči blagdana Svih svetih pozvati na radosno zajedništvo, bdjenje i molitvu te im kroz duhovno-zabavni program pokazati da i oni mogu, i da su pozvani biti sveti”, kažu iz Ureda za pastoral mladih.

Pod geslom “Pokreni se ili iznova kreni!”, molitveno-slavljeničko bdjenje započet će u srijedu, 31. listopada u crkvi sv. Ivana Krstitelja (franjevci) u Varaždinu u 20 sati i 30 minuta. Euharistijsko slavlje predvodit će vlč. Tihomir Kosec, povjerenik za mlade Varaždinske biskupije, a pjevanje će animirati ujedinjeni zbor mladih sastavljen od članova više od 15 župa pod vodstvom Edija Vugrinca.

“Bdjenje će se nastaviti procesijom uz svijeće prema katedrali u kojoj ćemo slaviti Gospodina pjesmom uz prigodan glazbeno-informativni program i završiti bdjenje poklonom Gospodinu u Presvetom oltarskom sakramentu”, poručuju iz Ureda.

Izvor: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

“Današnjoj Hrvatskoj potrebno je više no ikad novih svetaca, a na svetost smo baš svi, pa tako i vi dragi mladi, svakodnevno pozivani! Zato, budite ustrajni u vjeri, strpljivi, ponizni, svjedočite svoju vjeru drugima, ljubite… gorljivije no ikad! Pozovite svoje prijatelje, obitelji, rodbinu i dočekajmo svetkovinu Svih svetih zajedno”, zaključuju u svom pozivu iz Ureda za mlade Varaždinske biskupije.

Holywin je prvi puta održan 2003. godine u Župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Pešćenici. Od 2006. godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji održava se svake godine, a projekt se širi i na druge biskupije.

zatvori